NaslovnaVESTIIzneo podatke koje je imao kao premijer — RT Balkan

Izneo podatke koje je imao kao premijer — RT Balkan

9. jan 2024 09:35

| Obnovljeno: 9. jan 2024 09:35

Četiri meseca kasnije od kopanja tunela u depoa Višeg suda u Podgorici i dalje je mnogo nepoznanica

Bivši premijer Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saslušan je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog izjave da ima operativnu informaciju ko je glavni osumnjičeni i šta je bio namera kopanja tunela i obijanja depoa Višeg suda.

“Dao sam iskaz u svojstvu svedoka. Izneo sam operativne podatke koje sam imao dok sam obavljao funkciju premijera. Ne mogu da govorim o detaljima. Ne znam jesu li im od velike koristi ili ne. Ali to što su moja saznanja vrlo rado sam spreman da podelim sa nadležnima”, rekao je Abazović nakon saslušanja.

Lider URA je kazao i da ne izmišlja teorije niti da se se bavim teorijama zavere.

“Svi podaci koje iznosim su operativni”, kazao je.

Advokat jednog od osumnjičenih Stefan Jovanović je kazao da je Abazović pomenuo teorije koje su pre preovladavale.

“Tužilaštvo ne sme da se bavi teorijama, mora se baviti konkretnim dokazima. Svedok koji je danas davao iskaze je istupao isključivo sa aspekta operativnih informacija koje apsolutno nemaju snagu dokaza i ne mogu predstavljati dokaz”, dodao je Jovanović.

On je istakao da u jednom delu iskaza Abazović naveo da ne može da odgovori tužiocu ko je nalogodavac kopanja tunela.

“Iz prostog razloga što je to saznao na sednici Veća za nacionalnu bezbednost u vidu operativne informacije i jednostavno zbog obaveze čuvanja tajne on taj podatak nije mogao saopštiti”, kazao je Jovanović.

On je naveo da su toj sednici Veća za nacionalnu bezbednost prisustvovali rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović i tadašnji direktor Uprave policije Nikola Terzić.

“Smatram da je logično da su oni mogli da postupe po tim operativnim informacijama, odnosno da nešto učine tim povodom. Mi vidimo da danas nakon tri meseca istrage apsolutno nemamo nikakva nova saznanja odnosno apsolutno se ništa novo ne dešava”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Abazović je izneo teorije da je namera kopača tunela da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića i namera da se ukrade kokain iz depoa Višeg suda.

“Ništa novo nije dodao i nisu predočeni novi dokazi”, ocenio je Jovanović.

Abazović je gostujući na RTCG krajem decembra rekao da “zna više nego dovoljno”.

“Imam saznanja, operativna saznanja ko bi mogao da bude glavni osumnjičeni u slučaju Tunel, šta je bila namera, koja se nije ostvarila, to je možda pozitivno u svemu tome”, rekao je tada Abazović.

Četiri meseca kasnije od kopanja tunela i dalje je mnogo nepoznanica. Još nije utvrđeno šta je bio motiv provale, ko je nalogodavac i da li su imali pomoć iznutra.

Identifikovani su kopači, kao i njihovi pomagači. Zbog sumnje da su kopali tunel sumnjiče se četiri državljanina Srbije.

Zbog sumnje da su umešani u ovaj kriminalni poduhvat uhapšeno je još pet osoba.

Nezapamćeni skandal koji je došao i do svetskih medija, nije doveo do ostavke nekog od čelnih ljudi u crnogorskom bezbednosnom sistemu. U međuvremenu je odlukom Abazovićeve vlade zakopan tunel, koji je otkriven pukom srećom.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izneo #podatke #koje #imao #kao #premijer #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja