NaslovnaVESTIPatrijarh Porfirije pred velikim brojem vernika služio liturgiju (FOTO)

Patrijarh Porfirije pred velikim brojem vernika služio liturgiju (FOTO)

Danas se obeležava Dan Republike Srpske, čime se slavi 32 godine postojanja entiteta.

Odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH u Sarajevu, nastala je Republika srpskog naroda u BiH, koja je danas poznata kao Republika Srpska.

Patrijarh Porfirije je istakao važnost Republike Srpske kao izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru. On je naglasio da je ljubav prema Bogu i jedni prema drugima ključna za očuvanje ovih vrednosti, čestitajući Dan Republike Srpske.

 

Света архијерејска литургија у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци – служи патријарх српски Порфирије Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

Posted by RTRS vijesti on Уторак, 09. јануар 2024.

– Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije – Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama – naveo je patrijarh Porfirije, piše rtrs.tv.

Liturgijsko praznovanje Svetog Stefana, nebeskog zaštitnika Republike Srpske, bilo je upotpunjeno osvećenjem slavskog kolača i žita. Građani su se okupili ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci kako bi dočekali patrijarha, a četvrti paviljon Studentskog centra “Nikola Tesla” Univerziteta u Banjaluci je bio ukrašen velikom zastavom Republike Srpske.

Položeni su venci na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu, gde je sahranjeno 949 boraca Sarajevskog korpusa VRS. Nakon toga je usledila dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru Banski dvor, dok je sednica Senata Republike Srpske održana u Palati Republike.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je uputila čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, naglašavajući iskrenu podršku i želje za napretkom i blagostanjem Republike Srpske. Takođe, predsednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, dogovorili su sinhronizovani vatromet u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, kao spektakularni završetak proslave rođendana Republike Srpske.

Ovogodišnje obeležavanje Dana Republike Srpske nosi slogan “Simbol slobode”, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, koji će uključivati učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske. Nakon defilea, planiran je muzički program i sinhronizovani vatromet širom Republike Srpske i u Beogradu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Patrijarh #Porfirije #pred #velikim #brojem #vernika #služio #liturgiju #FOTO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja