NaslovnaVESTIPočinju svečanosti povodom Dana Republike Srpske — RT Balkan

Počinju svečanosti povodom Dana Republike Srpske — RT Balkan

Republika Srpska slavi 32. rođendan pod sloganom “Simbol slobode”

Republika Srpska, koja je nastala 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, proslavlja svoj 32. rođendan.

Obeležavanje počinje danas, a nastavlja se sutra brojnim programima. Glavni segmenti obeležavanja biće pomen najzaslužnijima za nastanak i odbranu Srpske, kao i svečana akademija, prijem, dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a vrhunac proslave biće sutrašnji svečani defile. Proslava će biti krunisana koncertima, predstavama i drugim prigodnim sadržajima – širom Srpske.

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biće održana danas u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci, nakon čega sledi svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. 

Sečanosti povodom proslave Dana Republike Srpske započele su danas polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na Groblju Sveti Pantelija. 

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Venci su položeni i na Trgu palih boraca Narodnooslobodilačkog rata, kao i na Spomen kosturnici na gradskom groblju. Tom prilikom cveće je položeno u sećanje na dvanaest banjalučkih beba preminulih zbog nedostatka kiseonika. 

Predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 9. januar – Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu.

“Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i pretnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti sme da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvek”, poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najlepša pobeda u čije temelje je ugrađen život hrabrih srpskih boraca kojih se treba sećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

Akademik Matija Bećković izjavio je da ono što je krsno ime za svakog Srbina koji slavi slavu, to isto je i za Republiku Srpsku 9. januar – Dan Republike, najvažniji dan.

Komentarišući okolnosti u kojima se proslavljaju Dan Republike Srpske i Sveti Stefan, Bećković je istakao da su Srbi krsnu slavu slavili i u dobru i u zlu, u kući i u tamnici, u ropstvu i slobodi, što im niko nikada nije mogao zabraniti.

“Nije čudo što je Srpska za slavu izabrala Svetog Stefana, prvog stradalnika za Gospoda, mada se ne zna ko je koga izabrao – Sveti Stefan Srpsku ili Srpska Svetog Stefana. Ono što je krsno ime za svakog Srbina koji slavi, to isto je i za Republiku Srpsku”, rekao je Bećković Srni.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je, povodom navoda da će danas Republiku Srpsku nadletati američki borbeni avioni bez saglasnosti nadležnih institucija u BiH, da će Srpska na tu preteću avijaciju pustiti svoju – više od milion papirnih aviona ispunjenih ljubavlju prema otadžbini.

“Kažu i da je razlog ovih preleta partnerstvo BiH i SAD. Ali, sa kim i kakvo može biti partnerstvo kada zaobiđete institucije BiH?! Samo da biste zaobišli Srbe i predstavnike Republike Srpske”, napisao je Kovačević na Iksu.

Kovačević je ukazao da je jasno da je jedini pravi razlog taj da maloj Republici Srpskoj pokažu svoje velike mišiće.

Кажу да ће данас Републику Српску, без сагласности надлежних институција у БиХ, надлијетати амерички борбени авиони.Кажу и да је разлог ових прелета партнерство БиХ и САД. Али са ким и какво може бити партнерство када заобиђете институције БиХ?!Само да бисте заобишли Србе и… pic.twitter.com/zZ3rfNZRlH

— Радован Ковачевић (@KovacevicRaso) January 8, 2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom proslave 9. januara – Dana Republike Srpske preduzima pojačane mere bezbednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbednosti u predstojećem periodu, te poziva sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku da ovaj proslave u miru i dostojanstveno.

Kompanija “Železnice Republike Srpske” će povodom svečane proslave 9. januara obezbediti besplatan prevoz, prilikom odlaska i povratka sa republičke manifestacije u Banjaluci, izjavio je generalni direktor Železnica Slađan Jović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Počinju #svečanosti #povodom #Dana #Republike #Srpske #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja