NaslovnaPLANETARat u Izraelu 9. januar 2024. godine

Rat u Izraelu 9. januar 2024. godine

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 95. dan.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra ubijeno je najmanje 79 novinara, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo najmanje 23.084 Palestinaca.

Izrael je ubio glavnog zapovednika Hezbolaha u vazdušnom napadu na jug Libana.

*** UŽIVO ***

11.10 – Berbok: Nemačka i Egipat su saglasni – Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima

Nemačka i Egipat saglasni su da Pojas Gaze i Zapadna obala pripadaju Palestincima, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Kairu.

Berbokova je rekla da se patnja Palestinaca u Pojasu Gaze ne može nastaviti i poručila da su potrebne konkretne mere kako bi se obezbedila pomoć ljudima u toj palestinskoj enklavi. 

AP Photo/Jean-Francois Badias

Analena Berbok

Najnovija dešavanja – 95. dan rata

U izraelskom napadu na jug Libana ubijen je komandant Hezbolaha Visam Tavil

Izraelska vojska je bombardovala istočni deo Kan Junisa i centralni deo Gaze

Izrael je saopštio da su dosad u ratu u Gazi poginula 182 izraelska vojnika

Nastavljaju se racije na Zapadnoj obali, a Al Džazira je prenela da je jedno izraelsko vojno vozilo pregazilo jednog Palestinca nakon što su ga upucali

9.25 – Izraelska vojska proširuje kopnene operacije u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da proširuje kopnene operacije u Kan Junisu, gde nastavlja borbe sa Hamasom duboko unutar grada na jugu Gaze.

Tokom proteklog dana, izraelske trupe na terenu u ovoj oblasti elimnisale su oko 40 operativaca Hamasa, saopštila je vojska.

Navedeno je da su izraelske snage takođe locirale “široku paletu” oružja i tunele militanata.

7.00 –  Izraelske snage: Ubijena tri palestinska naoružana napadača tokom hapšenja na Zapadnoj obali

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

 

Pripadnici izraelske granične policije ubili su trojicu palestinskih naoružanih napadača tokom racije i hapšenja u gradu Iktaba na Zapadnoj obali, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

U zajedničkom saopštenju policije, Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) i Šin Beta navodi se da su prikriveni službenici granične policije ušli u Iktabu kako bi uhapsili Palestinca osumnjičenog za umešanost u terorističke aktivnosti.

Tokom racije došlo je do razmene vatre između palestinskih naoružanih napadača i trupa, prenosi Tajms of Izrael.

– Snage tajne policije su ubile trojicu naoružanih terorista koji su pokušali da pobegnu – navodi se u saopštenju.

AP Photo/Ariel Schalit

 

Policija je saopštila da je traženi muškarac takođe upucan dok je pokušavao da pobegne.

On je uhapšen i predat Šin Betu na ispitivanje, a policajci su mu oduzeli pušku i pištolj.

Dok su trupe napuštale Iktabu, nastavile su se borbe vatrenim oružjem, tokom kojih su prikriveni pripadnici granične policije upucali još dvojicu Palestinaca, dodaje se u saopštenju.

6.50 – IDF napao operativce Hezbolaha u južnom Libanu

AP Photo/Hassan Ammar

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na operativce Hezbolaha u južnom Libanu koji su se spremali da lansiraju protivtenkovsku raketu na severni Izrael.

U saopštenju se navodi da su trupe takođe pogodile infrastrukturu koja pripada terorističkoj grupi i granatirale područja u južnom Libanu, kako bi sprečile planirane napade Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Nekoliko projektila ispaljeno je iz Libana na sever Izraela u poslednjih nekoliko sati, a izraelska vojska tvrdi da je artiljerijom gađala izvore vatre.

 

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

– Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

– U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

– Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Izraelu #januar #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja