NaslovnaVESTIVlada Hrvatske vraća novac osuđenim ratnim zločincima — RT Balkan

Vlada Hrvatske vraća novac osuđenim ratnim zločincima — RT Balkan

8. jan 2024 13:16

| Obnovljeno: 8. jan 2024 13:16

Odlukom Vlade Hrvatske se takođe obustavljaju svi regresni postupci za naplatu koji su u toku i brišu se zabeleške o zabrani raspolaganja imovinom zločinaca

Hrvatska će vratiti sav novac pravosnažno osuđenim hrvatskim ratnim zločincima koji je tokom godina država regresno od njih naplatila na ime podmirenja odšteta njihovim žrtvama, piše danas zagrebački “Jutarnji list”.

Odlukom Vlade Hrvatske se takođe obustavljaju svi takvi regresni postupci koji su u toku, brišu se zabeleške o zabrani raspolaganja imovinom zločinaca zbog zaplene na osnovu tih odštetnih zahteva i slično.

Takođe, istom odlukom trebalo bi, prema pisanju lista, da budu obustavljeni i svi postupci o zapleni koje protiv porodica žrtava zločina vodi država, a radi se o naplati potraživanja troškova sudskih postupaka onih žrtava koji su protiv RH pokrenuli parnice zbog naknade štete, ali su te parnice izgubili, najčešće zato što nisu uspeli da dokažu da im je član porodice ili imovina stradala u ratnim operacijama od ruku pripadnika hrvatskih Oružanih snaga.

Načelo reciprociteta podrazumevalo bi da se i onima od kojih je u prošlosti RH uspela da naplati troškove postupka takođe vrati novac. Vlada procenjuje da bi za namirenje svih ovih troškova trebalo oko 700.000 evra.

Prema pisanju “Jutarnjeg lista”, među najpoznatijim slučajevima takvih regresnih tužbi koje su još u toku su postupci koje je RH vodi protiv bivšeg specijalca MUP Hrvatske Mihajla Hrastova, osuđenog zbog ratnog zločina nad zarobljenicima na Koranskom mostu i Vladimira Milankovića, ratnog komandanta policije u Sisku, osuđenog na osnovu komandne odgovornosti za zločine nad Srbima.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vlada #Hrvatske #vraća #novac #osuđenim #ratnim #zločincima #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja