NaslovnaBIZNISČetiri vrste povrća najisplatljivije za gajenje u plasteniku

Četiri vrste povrća najisplatljivije za gajenje u plasteniku

Osim toga, omogućava se produženje vegetaciono perioda, što znači da se biljke mogu uzgajati van redovnog sezonskog perioda. Evo nekoliko saveta za gajenje u plasteniku, piše Agroklub. 

Prilagođenost lokalnim uslovima

Odaberite sorte koje su prilagođene vašem podneblju i klimatskim uslovima kako bi postigle najbolje rezultate. Razgovarajte sa lokalnim baštenskim centrom ili poljoprivrednim savetnicima i agronomima kako biste dobili preporuke za vaše područje.

Prostor u plasteniku

Obratite pažnju na veličinu plastenika i prostor koji imate na raspolaganju. Odaberite sorte koje odgovaraju tom prostoru, a neke biljke, poput paradajza ili krastavaca trebalo bismo da uzgajamo vertikalno zbog maksimalne iskorišćenosti prostora.

Ciljevi uzgoja

Ako imate preferencije u ukusu, boji ili veličini plodova, odaberite sorte koje tome odgovaraju.

Prilikom odabira sorti i hibrida, važno je uzeti u obzir i vaše osobne preferencije, lokalne uslove i dostupnost semena ili sadnica na vašem tržištu.

Ključ za maksimalan prinos

Kod sadnje povrća u plasteniku, postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi se osiguralo zdrav rast biljaka i maksimalni prinos. Evo nekoliko važnih faktora:

Priprema zemljišta: temeljna priprema je ključna, zemlja treba da bude bogata hranivima i dobro drenirana. Dodavanje komposta ili drugih organskih đubriva može poboljšati plodnost.

Izbor kvalitetnih sadnica/semenki: nabavite visokokvalitetne sadnice ili semenke od pouzdanih izvora, proverite rok trajanja semenki kako biste bili sigurni da su sveže.

Pravilno razmeštanje: pazite na razmak između biljaka, optimalan omogućuje biljkama da se razvijaju bez prekomerne konkurencije za vodu, hranljive materije i svetlost.

Zalivanje: pravilno zalivanje je ključno za rast biljaka, pazite da zemljište bude ravnomerno vlažno, ali ne i prezasićeno vodom, jer to može dovesti do truljenja korena.

Đurbrenje: redovno đubrite biljke kako biste osigurali potrebne hranljive materije, organska ili tečna đubriva mogu se koristiti prema preporukama.

Najisplativije povrće

Nakon ovih opštih informacija, predlog ili savet stručnjaka u proizvodnji povrća u plasteniku sa višegodišnjim iskustvom, sa osvrtom na maksimalnu iskorišćenost plastenika, evo i predloga za četiri vrste povrća koje su najisplatljivije za sadnju u proleće, a da se na zakasni sa jesenjom sadnjom koja takođe može biti dobar izvor zarade.

Hibridi se uglavnom odlikuju izuzetnim prinosom i otpornošću na temperaturna kolebanja i napade bolesti i insekata. Sa ovim hibridima povrća ne možete pogrešiti i rasprodaćete sve plodove.

Paradajz – sorte (Pink, Pink Rock, Matias, Big Beef, Optima)

Krastavac – sorte (Darina, Ajax, Edona, Monolit)

Paprika Roga – sorte (Slonovo uho, Kaptur, Mišina, Redkan)

Paprika babura- sorte (Belladona, Salana, Istra , Bibic, Blancina)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Četiri #vrste #povrća #najisplatljivije #gajenje #plasteniku

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja