NaslovnaVESTINaš cilj je potpuni demokratski suverenitet Republike Srpske(VIDEO) — RT Balkan

Naš cilj je potpuni demokratski suverenitet Republike Srpske(VIDEO) — RT Balkan

Srpska ima mnogo toga da ponudi i želi da bude još otvorenije društvo za sve one koji je poštuju i koji žele u miru da žive u njoj, poručuje ministar Staša Košarac

Republika Srpska nastala je kao izraz volje srpskih poslanika, a naše opredeljenje su i pre 32 godine, kao i sada, mir i stabilnost, poručuje za RT Balkan zamenik predsedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac povodom proslave Dana Republike Srpske.

“Vidljivo je da je u Bosni i Hercegovini stanje politički, ali i na svaki drugi način napeto”, ukazuje Košarac ističući da je, prevashodno, vidljiv maligni uticaj stranaca, kao što je američki ambasador Majkl Marfi.  

Kako kaže ministar Košarac, ambasadori sa Zapada samo deklarativno žele nešto dobro Srbima i Republici Srpskoj.

“Naš cilj su, sa jedne strane mir i stabilnost, ali i potpuni demokratski suverenitet Republike Srpske, potpuna primena Dejtonskog sporazuma”, ukazuje naš sagovornik.

Kao primer međunarodnog intervencionizma Košarac navodi pokušaje Zapada da donesu odluke koje nisu ustavne i suprotne su Dejtonskom mirovnom sporazumu, budući da Ustav BiH proističe iz Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma.

“Naš odgovor je uvek bio da u demokratskom svetu u skladu sa Ustavom donosimo određene odluke”, naglašava naš sagovornik.

Danas, kada Republika Srpska obeležava rođendan, intenzivirani su pritisci, pre svega na predsednika Milorada Dodika, navodi Košarac.

“Predsednik Dodik i rukovodstvo Republike Srpske u skladu sa Ustavom i naravno u skladu sa interesima građana Republike Srpske i BiH nude rešenje. Dan Republike Srpske se obeležava svečarski, dostojanstveno,  onako kako dolikuje. Srpski narod je pozvao sve ostale građane Republike Srpske da se pridruže manifestaciji obeležavanja Dana RS. I ja sam video neke od ljudi drugih nacionalnosti. To govori o jednom demokratskom, državnom kapacitetu Republike Srpske”, naglašava ministar Košarac.

On ističe da rukovodstvo Republike Srpske ignoriše sve provokacije, kako nelegitimnog Šmita, tako i američkog ambasadora Majkla Marfija, koji u kontinuitetu provociraju i montiraju političke procese, pre svega protiv Milorada Dodika, samo zato što je na ustavan način obavljao svoj posao.

“To govori o njihovoj navodnoj sili”, ističe Košarac.

Košarac je poručio da građani treba da budu srećni i da dostojanstveno proslave praznik Republike Srpske.

Ministar bezbednosti BiH za RT Balkan: Ne želimo da se odreknemo našeg identiteta

“Republika Srpska je 32 godine manifestovala politiku mira i stabilnosti i rekla vrlo jasno da želi na demokratski način da rešava sva pitanja”, navodi naš sagovornik, ističući:

“Republika Srpska je otvoreno, demokratsko društvo, za sve građane, za sve investitore, za sve one koji žele da budu ovde. Treba da gradimo jedinstvo.”

Prema rečima našeg sagovornika, Republika Srpska ima mnogo toga da ponudi i želi da bude još otvorenije društvo za sve one koji je poštuju i koji žele u miru da žive u njoj.

Jasno je, kaže Košarac, da crvene linije postoje, ali da se jedinstvom i doslednim poštovanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma može postići sve ono čemu se stremi.

“Ono što nećemo dozvoliti je bilo koje protivustavno rešenje, nametanje odluka i politički pritisci iz Sarajeva, ali i sa Zapada”, poručuje ministar Košarac.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Naš #cilj #potpuni #demokratski #suverenitet #Republike #SrpskeVIDEO #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja