NaslovnaVESTINeshvatljiva histerija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj iz FBiH — RT...

Neshvatljiva histerija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj iz FBiH — RT Balkan

10. jan 2024 16:53

| Obnovljeno: 10. jan 2024 17:05

Republika Srpska je uslov opstanka srpskog naroda na teritoriji BiH, kaže Nenad Nešić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je potpunio neshvatljiva histerija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj koja dolazi iz muslimanskog dela Federacije BiH, za koju, kako kaže, čak ne može da kaže ni da je mržnja.

“Kako objasniti da nekome može da smeta činjenica da je Republika Srpska rođena 9. januara, kada Srbi prema verskom kalendaru proslavljaju i Svetog Stefana”, naveo je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je na društvenoj mreži Iks upitao da li to znači da muslimani neće slaviti rođendan svojoj deci rođenoj na pravoslavni Božić, 7. januara, ili 9. januara, na Dan Republike Srpske.

Nešić: Srbi u Federaciji BiH su najugroženiji narod u Evropi

Skidanje zastave sa pravoslavne crkve u Konjicu, paljenje srpske zastave u Zenici i kamenovanje kuće porodice Šantić u mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić pokazuje da Srbi nemaju nikakva prava u Federaciji BiH i da su trenutno najugroženiji narod u Evropi, izjavio je ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić.

“Srbi u FBiH su najugroženiji narod u Evropi i to još jednom pokazuje da je Republika Srpska uslov opstanka srpskog naroda na teritoriji BiH”, rekao je Nešić za Srnu.

Ministar bezbednosti BiH za RT Balkan: Ne želimo da se odreknemo našeg identiteta

On je napomenuo da se zastave uvek stavljaju na crkve za vreme verskih praznika.

“U Konjicu je stajala i ranije i nikome nije smetala. Šta će sada reći takozvani visoki predstavnik, odnosno, nemački turista Kristijan Šmit na ovo gušenje verskih i nacionalnih sloboda? Da li će se oglasiti (ministar unutrašnjih poslova FBiH) Ramo Isak i stati u zaštitu slobode ono malo Srba što je ostalo u FBiH”, upitao je Nešić.

On je dodao da ne očekuje da se oni oglase jer sve što ide na štetu srpskog naroda, odnosno što ugrožava prava i slobode Srba, “ostane u zapećku bez bilo kakvog komentara ili reagovanja”.

“Srbi su tolerantni i nama nikada nije palo na pamet, niti ćemo da tražimo uklanjanje verskih zastava sa objekata Islamske zajednice, odnosno džamija”, naveo je Nešić.

Ambasada: Neprihvatljivo zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica

Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gde da se desi i odgovorne vlasti moraju delovati kako bi se to ubuduće sprečilo, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu povodom paljenja srpske zastave u Zenici, skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće srpske porodice Šantić u Mostaru.

“Stav Velike Britanije je jasan i konzistentan”, navodi se u odgovoru Ambasade Velike Britanije na upit Srne da li će međunarodna zajednica nastaviti da “prećutno odobrava provokacije i neadekvatno reagovanje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba”.

Na pitanje da li provokacije i prećutno odobravanje ovakvih incidenata predstavljaju poruku da su Srbi, iako su konstitutivni narod, nepoželjni u FBiH iz Ambasade Velike Britanije su istakli da “stabilna i prosperitetna BiH treba da bude izgrađena na poštovanju, saradnji i zajedničkim vrednostima”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Neshvatljiva #histerija #prema #srpskom #narodu #Republici #Srpskoj #FBiH #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja