NaslovnaVESTIPomno pratimo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji — RT...

Pomno pratimo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji — RT Balkan

9. jan 2024 19:43

| Obnovljeno: 9. jan 2024 19:43

Stejt department navodi da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene regionalnoj stabilnosti

Stejt department pomno prati situaciju u vezi sa inicijativom Generalštaba Vojske Srbije o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, prenosi “Kljan Kosova”.

Stejt department navodi da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene regionalnoj stabilnosti.

“Videli smo ove izveštaje i pomno pratimo situaciju. Ostajemo posvećeni regionalnoj stabilnosti i ohrabrujemo zemlje regiona da budu transparentne u vezi sa svojom unutrašnjom bezbednosnom politikom”, stoji u pisanom odgovoru toj televiziji.

Podsetimo, ministar odbrane Miloš Vučević najavio je pokretanje inicijative za ukidanje odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji.

On je poručio da se Srbija ne sprema ni za kakav rat, već da čuva mir i slobodu i dodao da bi jaka Vojska bila još jedan odvraćajući faktor za sve one koji su zlonamerni prema Srbiji.

Govoreći o tome kada bi počelo i koliko bi trajalo obavezno služenje, Vučević je za TV Pink rekao da ništa neće biti urađeno preko noći i da predstoji rasprava o ovoj temi.

Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka: Značaj i problemi za Vojsku Srbije

Infrastruktura bi se, prema njegovim rečima, prilagodila savremenim uslovima života i oni ne bi bili kao pre 30 ili 40 godina, ali bi to “ostali uslovi života u kasarni, a ne u hotelu”. Što se trajanja roka tiče, kazao je da je predlog da služenje ne bude duže od četiri meseca, a tek bi bio postignut dogovor o drugim detaljima, odnosno koliko često bi vojnici išli kući.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pomno #pratimo #inicijativu #vraćanje #obaveznog #vojnog #roka #Srbiji #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja