NaslovnaVESTITeško je očekivati pošten sudski proces protiv Dodika — RT Balkan

Teško je očekivati pošten sudski proces protiv Dodika — RT Balkan

9. jan 2024 19:15

| Obnovljeno: 9. jan 2024 19:08

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita

Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika smatra da optužnica protiv njega predstavlja napad na ustavni poredak Srpske, izjavio je advokat Goran Bubić, istakavši da je u ovom slučaju teško očekivati pošten sudski proces, polazeći od onog što se naziva standard poštenog suđenja.

Bubić je to obrazložio brzopletom istragom, zatim imajući u vidu sudiju za prethodni postupak koja je zainteresovana za slučaj s obzirom na to da je Dodik sa aspekta ustavnih nadležnosti člana Predsedništva BiH odlučivao o njenim pravima pre dve-tri godine, te kontinuiranim ubrzavanjem slučaja.

Advokat je istakao da je naredno ročište zakazano za 17. januar, a još jedan termin postoji sedam dana posle.

“To ide u prilog ovome što govorimo da se proces ubrzava na neprirodan način, jer imamo brojne primere gde drugi postupci stoje”, rekao je Bubić za banjalučku ATV.

Bubić je istakao da je nerešen zahtev za izuzeće tužilaca koji je podnet Tužilaštvu BiH.

“Izvrću se teze. Na ovaj način je ugrožena suverenost BiH, a ne ovo što se spočitava branjeniku i odbrani”, rekao je Bubić.

On je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće četiri postupajuća tužioca Tužilaštva BiH jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu. Ročište je odloženo nakon što je zatraženo izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin i Gordane Bosiljčić.

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Teško #očekivati #pošten #sudski #proces #protiv #Dodika #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja