NaslovnaVESTIZašto su Amerikanci poslali vojne avione na Banjaluku (FOTO) — RT Balkan

Zašto su Amerikanci poslali vojne avione na Banjaluku (FOTO) — RT Balkan

Amerikanci zapravo šire strah i terorišu stanovnike Republike Srpske, poručio Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i terorizam

Dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio u sportskoj dvorani “Bornik” na svečanoj akademiji, nebo nad Banjalukom parala su dva američka vojna aviona F-16 i KC-135 “stratotanker” koji je leteo u blizini kako ove dve letelice ne bi ostale bez goriva.

Iako planirana za kraj januara, navodna vežba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i američkih vazdušnih snaga održana je baš uoči Dana Republike Srpske.

Prvo je ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez primio u hitnu posetu američkog vojnog izaslanika u BiH Erika Adamsa i odobrio prelet uprkos tome što ne postoji odluka Predsedništva BiH.

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da je vežba navodno održana na području Tuzle i Brčkog, ali huk aviona nad Banjalukom juče je svako mogao da čuje.

U pitanju je tim čiji naziv koji u prevodu znači “kontrolor zajedničkog terminalnog napada”, a predstavlja prethodnicu za usmeravanje delovanja vojnih letelica koje su podrška kopnenim snagama.

Uz informacije o vežbi, ambasada je poslala i političku poruku: “Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje, te da će delovati ukoliko neko pokuša da promeni ovaj osnovni element Dejtona”.

Šta je prava poruka koju je Vašington juče hteo da pošalje Republici Srpskoj?

Amerikanci zapravo šire strah i terorišu stanovnike Republike Srpske, pojašnjava za RT Balkan Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i terorizam.

“Iako je prividno dogovorena akcija trenažnog tipa koja će podrazumevati nadletanje Tuzle i Brčkog, mi znamo da je ovo u stvari nadletanje Banjaluke”, kaže Galijašević.

Podseća da su i prošle godine nadletali američki bombarderi grad, a da su sad podignuti špijunski avioni.

“Očito je da ovi avioni snimaju ono što se dešava u Republici Srpskoj”, kaže Galijašević.

Zapadni mediji odmah su objavili vest o naletu aviona, Asošijejted pres objavio je vest o “kontroverznom” nacionalnom prazniku, a britanski “Gardijan” je priču o Republici Srpskoj objavio kao udarni tekst na svom sajtu.

Ni ovaj napad na Srbe nije mogao da prođe bez predsednice skupštinskog odbora za spoljne poslove Velike Britanije Ališe Kerns koja je izjavila za “Gardijan” da želi da vidi kako se i EUFOR i NATO trupe iz Brčkog i EU pridružuju Londonu i Vašingtonu u sankcionisanju Dodika.

Ono što vređa ljudsku inteligenciju je to što se zapadni mediji pozivaju na nekakvu zaštitu Dejtona, a upravo Republika Srpska insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Američka ambasada u Sarajevu ne miruje: Vašington traži istragu povodom Dana Republike Srpske

“Ovde nije reč o datumu i izboru praznika, ne možete da birate dan rođenja, ovde je primarno reč o činjenici da je odluka o proslavi Dana Republike Srpske donesena u institucijama RS, to nije neformalna odluka i nije je donela neformalna grupa ljudi”, ukazuje Galijašević.

Ni Amerikanci, ni Nemci, ni sarajevska politička elita ne žele da institucije RS rade svoj posao, smatra naš sagovornik i dodaje da im je cilj zapravo da sruše institucije Republike Srpske.

“Oni ne žele da ovde funkcioniše država, sistem, zakonodavna i izvršna vlast. Kada to vide u Banjaluci, to kod njih izaziva osećaj istorijske nelagode, političke nelagode, osećaj straha kako može na jednom prostoru BiH da funkcioniše država. Zato nam vraćaju zastrašivanjem, od njih treba očekivati i upotrebu sile”, upozorava naš Galijašević.

Nikada nisu Amerikanci uludo pretili, zato treba biti oprezan, zaključuje naš sagovornik.

Američki pucanj u prazno 

U pitanju je čist akt nasilja i pretnje upućene Republici Srpskoj i čitavom narodu, kaže za RT Balkan profesor geopolitike Srđan Perišić.

“SAD su se odlučile na vojni pritisak, ali ne žele to da javno kažu, već su izdejstvovali polu legalnu odluku Ministarstva odbrane da to bude kao vojna vežba. Međutim, svima je jasno da je to pritisak na rukovodstvo Republike Srpske i na sve građane da odustanu od sebe, svog identiteta”, kaže Perišić.

Vulin za RT Balkan: Proces ujedinjenja Srba je počeo i ne može se zaustaviti

Poručuje da tri aviona ne mogu da promene identitet, 9. januar je dan formiranja Republike Srpske i taj dan je značajan za svakog građanina.

“Nikakvi avioni, ni takozvane vojne vežbe ne mogu da promene samu svest građana RS, to je ono što SAD i NATO ne razumeju. Ne razumeju da je u pitanju ceo narod, cela republika, a ne neki pojedinci”, ukazuje naš sagovornik.

Dodaje da se niko nije uplašio aviona, niko nije odustao niti će odustati od obeležavanja Dana Republike Srpske.

“To je pucanj u prazno i nemoć SAD da diktiraju politiku u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Oni su izgubili rat u već bivšoj Ukrajini, pa pokušavaju ovde da pokažu svoje sposobnosti. Nema od toga ništa, to je toliko smešno da se već prave vicevi na temu preleta američkih aviona u Banjaluci”, zaključuje Perišić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zašto #Amerikanci #poslali #vojne #avione #Banjaluku #FOTO #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja