NaslovnaVESTIEU je izgubila svoje vrednosti, Rusija ekonomski snažnija otkako su uvedene sankcije...

EU je izgubila svoje vrednosti, Rusija ekonomski snažnija otkako su uvedene sankcije — RT Balkan

10. jan 2024 14:33

| Obnovljeno: 10. jan 2024 14:33

Mislili su da će zajedničkim naporima oštetiti i uništiti Rusiju, ali su strukture Ruske Federacije postale samo ekonomski snažnije otkako su uvedene sankcije, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Evropska unija izgubila svoje evropske vrednosti i hrišćanske temelje i da je dozvolila sebi da se Amerika umeša u njenu politiku. Dodik je u intervjuu za “Glas Evrope” istakao da je EU odlučila da dodeli BiH status kandidata za učlanjenje u EU, jer je to učinila i za Ukrajinu i da su na taj način prekršeni svi evropski principi.

Prema rečima predsednika Srpske, već 20 godina se sprovode različiti procesi za učlanjenje BiH u EU, dok je Ukrajina, istovremeno, dobila status kandidata iz geopolitičkih razloga.

“Mogu da kažem da je Unija izgubila svoje evropske vrednosti. Dozvolili su sebi da se Amerika umeša u njihovu politiku. Mislili su da će zajedničkim naporima oštetiti i uništiti Rusiju, ali su strukture Ruske Federacije postale samo ekonomski snažnije otkako su uvedene sankcije”, rekao je Dodik.

Evropi, kaže Dodik, nedostaje lider koji će je voditi napred i koji može da je ujedini, uz napomenu da Nemačka trenutno nema osobu koja može da vodi državu na pravi način.

“Dozvolili su sebi da ih SAD umešaju u rat protiv Rusije. Nemačka trenutno nema naftu, gas niti minerale. EU je uložila ogroman novac u Ukrajinu, a to ulaganje nije donelo rezultate. Takođe, Evropa je izgubila konkurentnost kada se radi o veštačkoj inteligenciji. EU je sada na teškom putu i teško da će biti sposobna da preživi”, naveo je Dodik.

Smatra da u BiH postoji sve više evroskeptika te da je EU delovala privlačno pre nekoliko godina, ali da se sada, na primer, u Nemačkoj održavaju masovni štrajkovi, što je pre pet godina bilo jednostavno nemoguće da bilo ko uradi.

Dodik je istakao da je EU, u isto vreme, promenila kriterijum, te da bi među 18 zemalja bilo koja od njih teško ispunila uslove koje sada Brisel postavlja BiH i da se sada u BiH javlja sumnja u bilo kakvo saopštenje o tome kako će Unija brzo krenuti napred.

“Administracija u Briselu i vladajući krug dozvolili su Evropi da izgubi svoje hrišćanske temelje i poštuju isključivo američke ciljeve. Međutim, to nisu evropski ciljevi, ali hajde da sačekamo izbore za evropske strukture u maju i vidimo šta će se promeniti. Mi nismo spremni da odustanemo od našeg suvereniteta niti da imamo neprirodne vrednosti, kao što su LGBT i slične stvari koje nam nameću”, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#izgubila #svoje #vrednosti #Rusija #ekonomski #snažnija #otkako #uvedene #sankcije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja