NaslovnaPLANETAAmerički i britanski avioni bombarduju položaje Huta u Jemenu, oni obećavaju da...

Američki i britanski avioni bombarduju položaje Huta u Jemenu, oni obećavaju da će nastaviti da gađaju brodove

Američke i britanske snage otpočele su u četvrtak uveče udare na pobunjenike Hute u Jemenu, saopštili su američki zvaničnici. Prema tvrdnjama neimenovanog zvaničnika pokrenuti su napadi iz vazduha, i sa mora. Koriste se avioni, brodovi, ali i podmornice.

Napad je usledio nakon što su obe zemlje upozorile da bi „moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru“.

Huti navode da su pokrenuti napadi na Hodejdu i Sanu.

Prethodno su Huti saopštili da „nijedan napad na njih neće proći bez odgovora“.

„Na svaku američku agresiju biće odgovoreno. Ko god želi da se umeša i napadne naše drage ljude i gađa naše mornaričke snage dovodi u opasnost navigaciju i komercijalne brodove svoje zemlje“, rekao je lider jemenskih Huta Abdul Malik Al-Huti.

07:37

Huti: Nastavićemo napade na brodove u Crvenom moru

Huti će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu uprkos napadima SAD i Velike Britanije, rekao je njihov portparol Muhamed Abdulsalam. Prema njegovim rečima, “nema opravdanja za napad u Jemenu”. 

07:35

Rusija traži hitnu sednicu SB UN

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

07:34

SAD: Na meti napada više od 60 ciljeva na 16 lokacija Huta u Jemenu

Američka vojska i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu, potvrdilo je danas američko vazduhoplovstvo.

Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva. U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila, prenosi BBC.

07:31

Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

“Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

07:28

Iran: Napadi su kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iran najoštrije osuđuje američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

“Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi”, rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal Nurnjuz.

07:19

Oglasio se Bajden: Napadi su odgovor na napade u Crvenom moru

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća. Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru.

 

07:15

Američki ministar odbrane: Vojna akcija ima za cilj da umanji sposobnosti Huta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta. Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

⚡️+++EILMELDUNG+++⚡️

🔥 MASSIVE LUFTANGRIFFE DER AMERIKANER UND BRITEN IM JEMEN – ESKALIERT JETZT DER KRIEG ?

Die USA und Großbritannien haben in einer groß angelegten Militäraktion mutmaßliche Stellungen der Huthi-Miliz im Jemen angegriffen.

1/5 pic.twitter.com/5vioA7AdAP

— Marianne L (@LangenbachMUC) January 12, 2024

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Američki #britanski #avioni #bombarduju #položaje #Huta #Jemenu #oni #obećavaju #će #nastaviti #gađaju #brodove

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja