NaslovnaRAZONODAKada je najbolje da vežbate da bi mozak radio kao švajcarski sat

Kada je najbolje da vežbate da bi mozak radio kao švajcarski sat

Memorija i rad mozga nisu sportska disciplina, ali se mogu poboljšati i pukim fizičkim vežbanjem i sportskim aktivnostima. Naime, prema novoj studiji, samo pet minuta lagane fizičke vežbe nakon bilo koje sesije učenja može poboljšati vaše pamćenje.

Istraživači sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju, predvođeni dr Stivenom Mostom, sproveli su četiri eksperimenta koji su uključili više od 250 polaznika osnovnih studija. Oni su imali za cilj da testiraju sećanja učenika pre i posle pet minuta vežbanja, prenosi Helti.

Kroz sva četiri eksperimenta pojavio se zanimljiv obrazac – istraživači su primetili da su žene koje su imale blagu fizičku aktivnost nakon što su nešto naučile postigle veći rezultat na testovima pamćenja od žena koje nisu vežbale. Štaviše, vežba je bila najefikasnija u jačanju pamćenja kada su učesnici to uradili nakon sesije učenja.

Međutim, isti trend nije važio za muške učesnike. Dr Most spekuliše da bi to moglo imati veze sa testom prepoznavanja lica koji su eksperimenti koristili za merenje nivoa memorije, koji je uključivao samo muška lica. Ako žene bolje reaguju na muška lica, njihove reakcije bi mogle uticati na rezultate.

„Nejasno je da li je ovo prava razlika u polu ili je bilo nešto u uslovima eksperimenta što je omogućilo da se efekat pojavi kod žena, a ne kod muškaraca”, rekao je dr Most.

Naravno, u budućnosti će biti potrebno više istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da vežba ima pozitivan uticaj na pamćenje. Ali, ovo nije prva studija koja uspostavlja vezu između vežbanja i pamćenja; u stvari, mnoga istraživanja pokazuju da fizička aktivnost može ojačati učenje. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kada #najbolje #vežbate #mozak #radio #kao #švajcarski #sat

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja