NaslovnaBIZNISNova online platforma otkriva vodeće brzorastuće kompanije: Nekretnine i građevina dominiraju

Nova online platforma otkriva vodeće brzorastuće kompanije: Nekretnine i građevina dominiraju

Nova online platforma otkriva vodeće brzorastuće kompanije: Nekretnine i građevina dominiraju

Ekonomski zamah Adria regionu dao je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao lider među brzorastućim industrijama. Ovo je pokazala analiza rangiranih najbrže rastućih kompanija širom Adria regiona.

Najnovija rang-lista brzorastućih kompanija Adria regiona našla se po prvi put na online platformi koju su lansirale Poslovne novine. Sveobuhvatna lista koja sadrži po 1000 kompanija iz svake zemlje uključujući i posebno za Adria region temelji se na rastu prihoda kompanija tri godine uzastopno i preciznom rangiranju uz poštivanje međunarodnih standarda. Kompanije su kategorisane po djelatnostima, a rangirane prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Parametri koji su primenjeni su u skladu s onima koji se koriste u Evropi i svetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta regiona. Prateći svetske trendove, a nakon sedam godina uspešne implementacije u Bosni i Hercegovini projekat “Brzorastuće kompanije” prerastao je granice i shodno tome, na regionalnom nivou biće prepoznat pod nazivom “Fastest Growing Companies ADRIA 1000”, koji prati i novi vizuelni identitet, koji je zadržao elemente poput prepoznatljive zlatne spirale koja se poistovećuje sa harmonijom, idealnim odnosima i idealnim proporcijama. A upravo je ovaj projekat posvećen preduzećima čiji su poslovni procesi savršeno usklađeni i koja zаhvаlјuјući svоm pоslоvnom modelu uspеvајu rasti bržе оd kоnkurеnciје.

 

Jedinstvena web platforma za brzorastuće kompanije zemalja Adria regiona omogućiće ovim kompanijama veću prepoznatljivost i promociju. Pružit će im mogućnost da se predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici, poručujući da su među liderima rasta u ovom regionu.

Takođe će dati smernice o ekonomskim trendovima kojima se može verovati, a istovremeno kompanije će imati priliku da istaknu svoj uspeh i promoviraju dobru poslovnu praksu.

Kompanije koje nose titulu brzorastuće imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, kontinuiran rast i progres i menadžment koji ih vodi uspešno kroz stalne promene i krize na tržištima. Upravo one mogu dati odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u privredi kako biti inventivan, generirati nova radna mesta i uticati na jačanje ekonomije. Upravo ove kompanije ne samo u regionu već i širom sveta predstavljaju jedan od važnijih faktora koji imaju uticaj na
investicije i ekonomski rast.

S obzirom na to da su one pokretačko gorivo ekonomskog razvoja, važno je da ih identifikujemo i omogućimo poslovnim partnerima i investitorima da se povežu sa njima, što će imati i priliku da urade na regionalnoj konferenciji “Heroji ovog doba”, u aprilu 2024. godine, koja će okupiti više od 350 vlasnika i direktora brzorastućih kompanija. Fokusu će biti na rastu biznisa i modelima poslovanja koje je važno konstantno prilagođavati, što predstavlja nove izazove i pretnje vlasnicima i direktorima kompanija.

Među TOP 1000 u Adria regionu najviše je kompanija iz Srbije (306), zatim iz Hrvatske (299) i Slovenije (223), a najmanje iz Crne Gore (49). Ukupan prihod ovih hiljadu rangiranih kompanija iznosio je 12,9 milijardi evra, od tog broja udio prihoda brzorastućih firmi iz Srbije je 4,2 milijarde evra.

Ekspanzija kupovine nekretnina dovela je do toga da je među vodećim djelatnostima prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR%) u Adria regionu ali skoro i u svim zemljama pojedinačno izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Mnogo je onih koji veruju da je kupovina nekretnina najbolji način da se zaštite od inflacije. Odnosno da je to dobra investicija. Tako je građevinarstvo uzelo primat naglog rasta nad nekada vodećim delatnostima drumskog saobraćaja i računarskog programiranja.

Odmah iza ove delatnosti enorman rast prihoda u Adria regionu bilježe putničke agencije i hoteli i privatni smeštaj, što možemo tumačiti kao povećani rast turizma nakon stagnacije putovanja tokom pandemije.

Među rangiranih 1000 brzorastućih u Adria regionu našlo se najviše kompanija iz Srbije, a među prvih deset svrstale su se: Serbia Zijin Mining d. o. o. Bor, koja je zabeležila 818% CAGR (Složenu stopu godišnjeg rasta) i zauzela peto mesto. Njihov prihod je 12 miliona evra u 2020. godini skočio na više od milijardu evra u 2022. godini. Ova rudarska kompanija i u 2023. godini beleži poslovne uspehe.

Vojvođanske kompanije Incanto Industries d. o. o. iz Bačke Palanke, sa rastom od 669% CAGR i Aleksandar gradnja d. o. o. Novi Sad sa rastom od 638% CAGR, svrstale su se na deveto i deseto mesto na rang-listi 1000 brzorastućih u Adria regionu. Spomenimo i to da su vodeće delatnosti koje su najzastupljenije među najbrže rastućim u Srbiji: Izradnja stambenih i nestambenih objekata, Nespecijalizovana trgovina na veliko i Računarsko programiranje.

Koje su to kompanije zabeležile brzi rast u posljednje tri godine i kakve su rezultate ostvarile pogledajte na rang-listama i portalu www.adria1000.com

Izvor: BIZLife

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nova #online #platforma #otkriva #vodeće #brzorastuće #kompanije #Nekretnine #građevina #dominiraju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja