NaslovnaVESTIPitanje ZSO nije ključno u normalizaciji odnosa sa Beogradom — RT Balkan

Pitanje ZSO nije ključno u normalizaciji odnosa sa Beogradom — RT Balkan

11. jan 2024 17:27

| Obnovljeno: 11. jan 2024 17:27

Irski premijer Leo Varadkar je na zajedničkoj konferenciji sa Kurtijem izjavio da ZSO treba stvoriti, ali ne, kako je rekao, stvaranjem “mikro države” unutar tzv. Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Zajednica srpskih opština “nije glavni prioritet” za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već Osnovni sporazum koji je predložila EU.

Kurti je na konferenciji za novinare 11. januara, nakon sastanka sa premijerom Irske Leom Varadkarom, ocenio da pitanje statuta za formiranje ZSO ne treba izdvajati iz sporazuma, prenosi američki “Radio slobodna Evropa”.

“Tražim da se nacrt statuta ili Zajednicu ne izvlače iz paketa kao posebno pitanje”, rekao je Kurti.

Beograd i Priština prihvatili ovaj sporazum februara prošle godine, dok je sredinom marta usaglašen i Aneks dokument za njegovu implementaciju, ali napominje da Srbija nije pristala na potpisivanje sporazuma, istovremeno istakavši svoje crvene linije, odnosno da neće prihvatiti nezavisnost “Kosova” ili njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama i organizacijama UN.

Varadkar je ovom prilikom izjavio da treba formirati ZSO, ali ne, kako je rekao, stvaranjem “mikro države” unutar tzv. Kosova.

Nastavak sage o eskproprijaciji?

Komentarišući odluku osnovnog suda u Prištini da poništi preliminarnu odluku vlade takozvanog Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vrati je na ponovno razmatranje, Kurti je rekao da njegova vlada poštuje sve odluke sudova te da nastoji da implementacija projekata bude u skladu sa zakonima koji su na snazi.

“Sudovi su tu ako ima bilo kakvih dilema, znači naši savetnici u vladi i ministarstvu za prostorno planiranje i infrastrukturu će razmotriti odluku suda i doneće novi predlog vladi”, rekao je Kurti.

Osnovni sud u Prištini je svojom odlukom zapravo potvrdio da su ove eksproprijacije bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu KiM ukazuju već mesecima.

O zabrani uvoza robe iz centralne Srbije

Govoreći o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije, koju su privremene prištinske institucije donele sredinom jula 2023. godine iz “bezbednosnih” razloga nakon što su trojica tzv. kosovskih policajaca uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, Kurti je rekao da uslovi još nisu dobri kako bi se odluka poništila

“Bezbedonosni uslovi oko naših granica sa Srbijom još uvek nisu dobri ali oko toga koja se roba pušta obratite se ministarstvu unutrašnjih poslova ‘Kosova’ i carini”, rekao je Kurti.

Dodao je da vlada “Kosova” ne želi “diskriminaciju”, te da ne postoje nikakve trgovinske mere prema Srbiji, već da se radi isključivo o pitanju “bezbednosti”.

Ipak, nije objasnio kako uvoz robe iz Srbije utiče na bezbedonosnu situaciju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pitanje #ZSO #nije #ključno #normalizaciji #odnosa #Beogradom #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja