NaslovnaPLANETARat u Izraelu 12. januar 2024. godine

Rat u Izraelu 12. januar 2024. godine

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 98. dan.

Ministarstvo u Gazi, saopštilo je da se broj stradalih Palestinaca od 7. oktobra popeo na 23.469.

Međunarodni sud pravde, u Hagu otvorio je raspravu o tužbi protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, koju je podnela Južnoafrička Republika.

Pretorija zahteva hitnu obustavu tromesečne izraelske vojne ofanzive u Gazi. Izrael je odbacio optužbe, nazvavši ih neosnovanim.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj poručio je da su opasne i neprihvatljive izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmeštanju civila iz palestinske enklave.                                                       

                            *** UŽIVO ***

13.08 – Hamas: Skoro 24.000 Palestinaca ubijeno od početka rata

 

 

Palestinsko Ministarstvo zdravlja koje predvodi Hamas saopštilo je da je najmanje 23.708 Palestinaca ubijeno, a 60.005 ranjeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

U protekla 24 sata 151 Palestinac je ubijen, a 248 je ranjeno, dodalo je Ministarstvo.

12.46 – Naftni tankeri izbegavaju Crveno more nakon napada na Jemen

Nekoliko tankera skrenulo je s kursa na Crvenom moru nakon napada SAD i Ujedinjenog Kraljevstva na nekoliko jemenskih gradova, pokazuju podaci LSEG-a i Kplera.

Kompanije, koje objavljuju podatke o brodovima i globalnoj trgovini, saopštile su da su, zbog povećanih rizika, najmanje četiri naftna tankera odlučila da skrenu s glavne brodske rute.

12.39 – Erdogan: Britanija pokušava da pretvori Crveno more u “more krvi”

Britanija pokušava da pretvori Crveno more u “more krvi”, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Govoreći u petak, Erdogan je kazao da britanski udari protiv Huta u Jemenu nisu proporcionalni.

AP Photo/Peter Dejong

 

12.13 – Jordan: Izraelski “ratni zločini” protiv Palestinaca krivi za pojačano nasilje u Crvenom moru

Jordan je rekao da su izraelski “ratni zločini” protiv Palestinaca krivi za povećane regionalne tenzije i nasilje u Crvenom moru, za koje je rekao da prete da izazovu širi rat na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je u petak da međunarodna zajednica nije preduzela mere da zaustavi izraelsku „agresiju“ protiv Palestinaca koja ugrožava bezbednost regiona. Njegovi komentari usledili su nakon što su SAD i Velika Britanija pokrenule napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu kao odgovor na napade pokreta na brodove u Crvenom moru.

11.49 – Italija odbila da učestvuje u američko-britanskim napadima

Italija je odbila da učestvuje u napadima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, rekao je izvor iz vlade u petak, prenosi Rojters. Izvor, koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti pitanja, objasnio je da je Rim odabrao da vodi „umirujuću” politiku u Crvenom moru.

Izvor je takođe rekao da bi vladi bila potrebna podrška parlamenta da bi učestvovala u bilo kojoj vojnoj akciji, što onemogućava brzo odobrenje. Holandija, Australija, Kanada i Bahrein pružili su logističku i obaveštajnu podršku napadima, rekli su američki zvaničnici.

11.02 – U napadima na objekte UNRWA-e ubijeno najmanje 330 osoba

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da je ubijeno najmanje 330 osoba koje su sklonište pronašle u njenim objektima u opkoljenom Pojasu Gaze.

Navode da je od početka rata zabeleženo 230 slučajeva napada na njihove objekte, a da je 66 objekata bilo meta direktnog napada.

 

📍#Gaza @UNRWA estimates at least 330 people sheltering in @UNRWA shelters have been killed since war began.

230 incidents have impacted @UNRWA premises & people sheltering inside: 66 different installations directly hit + 69 different installations sustained collateral damage. https://t.co/Xtk5nsnRow

— UNRWA (@UNRWA) January 12, 2024

 

10.49 – Kina pozvala na uzdržanost nakon napada na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Kina je danas izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru i pozvala na uzdržanost nakon zajedničkih američkih i britanskih vojnih udara na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na redovnom brifingu za novinare da Peking “poziva sve relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost da bi se sprečilo širenje sukoba”.

10.19 – Huti: Napadi neće proći bez kazne, ubijeno pet naših pripadnika

Huti su saopštili da napadi na njihove položaje koje su izveli SAD i Britanija neće procći bez “kazne ili osvete”, preneo je Rojters.

Portparol Huta je naveo da je u napadima poginulo pet njihovih pripadnika, a da je ranjeno još šest, kao i da će nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arabijskom moru.

10.02 – Nemačka: Napadi na Hute u Jemenu imali su za cilj da spreče dalju eskalaciju u Crvenom moru

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su napadi SAD i Velike Britanije preko noći na vojne ciljeve Huta u Jemenu imali za cilj da spreče dalje napade, prenosi Rojters.

 

For weeks, the Huthi have been aggressively attacking merchant ships & military vessels in the #RedSea & taking mariners hostage. These illegal attacks have been widely condemned around the world, including by the UN Security Council (1/2)

— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) January 12, 2024

 

– Naš cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru – napisalo je ministarstvo u objavi na Iksu.

9.57 – Danska i Francuska podržale napade na Hute

Danska, u kojoj se nalazi sedište kompanije “Maersk” čiji su brodovi prolaze kroz Crveno more, u potpunosti podržava britanske i američke napade na Hute u Jemenu, rekao je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen.

Francuska je ponovila osudu napada Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru i pozvala ih da ih obustave, preneo je Rojters.

9.55 – Zaharova: Vazdušni napadi na Jemen su nepoštovanje međunarodnog prava

Rusija je osudila napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu navodeći da su oni još jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

Profimedia

Marija Zaharova

– Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva – napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

8.43 – Hamas oštro osudio američko-britanski napad na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Palestinska militantna grupa Hamas oštro je danas osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu. 

Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters.

7.50 – Savetnik premijera Iraka ocenio da Zapad širi sukob Izraela i Hamasa

Savetnik premijera Iraka Fadi al-Šamari ocenio je danas da Zapad širi sukob između Izraela i Hamasa i povećava tenzije u regionu, javila je iračka državna novinska agencija INA.

Al-Šamarijevi komentari usledili su nakon što su SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli napade iz vazduha i sa mora na vojne mete jemenskih pobunjenika Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru izvedene u znak protesta zbog izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

7.16 – Libanski Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

– Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu – navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

7.01 – Snimak napada na Kan Junis

Snimak koji se pojavio na mrežama dolazi iz Kan Junisa. Video prikazuje izraelski napad na stambene objekte i kako je navedeno, gađaju “sve što se mrda”.

🇵🇸🇮🇱 Footage of Israel targeting civil defence personnel in Khan Yunis, Gaza.

Israel is targeting anything that moves in Gaza. pic.twitter.com/EOYLGCP0zf

— Censored Men (@CensoredMen) January 11, 2024

6.55 – Zvaničnik Huta: Ne plašimo se američkih pretnji

Jemenski pobunjenici pokazali su prkos nakon izveštaja da SAD i Velika Britanija pripremaju vojni napad protiv njih.

„Američke i britanske pretnje nas nisu i neće terorisati ili uplašiti, niti nas naterati da odustanemo od odgovornosti da podržimo našu braću u Gazi. Umesto toga, oni će ojačati našu veru i sigurnost u naš ispravan stav i pravednu stvar“, napisao je zvaničnik Huse Abdulkader al Mortada u objavi na društvenim mrežama.

🔴Yemen Ordusu (Husi) Tümgeneral Abdul Salam Jahaf:

💥Amerikan ve İngiliz tehditlerine karşılık olarak

İki kelimem var: “Bölgeyi ateşe vereceğiz” pic.twitter.com/HUzEyhFSNA

— THS haber ajansı (@temmuzhaber) January 11, 2024

SAD su ranije upozorile Hute na “posledice” ako nastave sa napadima na vodene puteve u Crvenom moru.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

– Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

– Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

– U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 22.000 ljudi.

– Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

– Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

– Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #Izraelu #januar #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja