NaslovnaPLANETASAD i Britanija izvele napade na Hute u Jemenu

SAD i Britanija izvele napade na Hute u Jemenu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.

Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica. Za napade su korišćene rakete tipa “tomahavk” lansirane sa brodova i iz borbenih aviona.

Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

Protesti aktivista u Njujorku i Vašingtonu protiv napada na Hute u Jemenu

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu.

Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze, javlja Rojters.

Agencija navodi da su demonstranti na Tajms skveru uzvikivali “Dalje ruke od Bliskog istoka”, “Dalje ruke od Jemena” i “Dalje ruke od Gaze”.

Učesnici protesta u blizini Bele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo “Slobodna Palestina” i “Zaustavite bombardovanje Jemena”.

Zvaničnik Huta: SAD i Velika Britanija će platiti visoku cenu za napade

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija “platiti visoku cenu” nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.

Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

SAD i Velika Britanija će “platiti visoku cenu” za ovu “očiglednu agresiju”, rekao je Al Izi za jemensku televiziju.

Libanski Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

“Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

Saveznici saopštili da su napadi na Hute u Jemenu izvedeni u samoodbrani

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD navele su u zajedničkom saopštenju da postoji “široki konsenzus” međunarodne zajednice protiv jemenskih pobunjenika Huta i da je napad na njih izvršen kao akt samoodbrane.

U saopštenju se podseća da je prošlog meseca usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom se pobunjenici pozivaju da obustave napade na brodove u Crvenom moru i naglašava da su multilateralni napadi na lokacije Huta u Jemenu sprovedeni “u skladu sa inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dodaje se da su precizni udari imali za cilj da smanje sposobnosti Huta da ugroze globalnu trgovinu i živote pomoraca na jednom od najvažnijih plovnih puteva na svetu i da cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru.

Iran: Napadi na Hute su kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iran najoštrije osuđuje američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

“Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi”, rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal Nurnjuz.

Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle napada SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sastanak bi trebalo da bude održan u petak posle sastanka o rešenju za bliskoistočnu krizu, prenosi RIA Novosti.

Kako je navela stalna misija Rusije pri UN na Telegram kanalu, sastanak će biti održan u otvorenom formatu.

Saudijska Arabija poziva na uzdržanost nakon vazdušnih udara na Hute u Jemenu

Saudijska Arabija pozvala je danas na uzdržanost i izbegavanje eskalacija nakon vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje povezane sa Hutima u Jemenu.

U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Rijad pažljivo prati situaciju “sa velikom zabrinutošću”, prenosi Rojters.

“Kraljevina naglašava značaj održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crvenog mora, kao i slobode polovidbe”, navedeno je u saopštenju.

Bajden: SAD i Britanija izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste Huti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

Prema njegovim rečima, napadi Huta ugrozili su američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu.

Bajden je rekao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters. 

Ostin: Vojna akcija saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti Huta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta.

Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio “aktivno uključen” i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.

Sunak: Napad na Hute bila neophodna i srazmerna akcija u samoodbrani

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine”, naveo je britanski premijer u saopštenju, prenosi BBC. Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s napadima Huta, kako bi bile oslabljene vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovidb.

Sunak je optužio Hute za niz opasnih i destabilizujućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, koji ugrožavaju britanske i druge međunarodne brodove i uzrokuju značajne poremećaje na važnoj trgovinskoj ruti i porast cena robe.

“To ne može proći”, upozorio je Sunak.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SAD #Britanija #izvele #napade #Hute #Jemenu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja