NaslovnaVESTIVraćaju se u vojnu vežbu "Branilac Evrope 2025" — RT Balkan

Vraćaju se u vojnu vežbu “Branilac Evrope 2025” — RT Balkan

12. jan 2024 15:03

| Obnovljeno: 12. jan 2024 15:03

Privremene vlasti u Prištini saopštile su da će tzv. Kosovo biti vraćeno u vojnu vežbu “Branilac Evrope”, te da će biti njen domaćin 2025. godine

Takozvano Kosovo će 2025. godine biti domaćin NATO vojne vežbe “Branilac Evrope 25”, na kojoj mu je prošle godine otkazano učešće na zahtev SAD, tvrde privremene prištinske institucije.

Portparolka ministarstva odbrane u Prištini saopštila je da će vežba biti održana sledeće godine na KiM, prenosi Reporteri.

NATO je suspendovao ove vojne vežbe na proleće 2023. godine za Prištinu, nakon što je eskalirala situaciju na severu Kosmeta i nasilno postavila gradonačelnike u opštinama posle nelegitimnih i nelegalnih izbora.

U pitanju je bila, makar javna, kazna SAD za ponašanje Prištine. Danas od zvaničnika privremenih prištinskih institucija čujemo da se suspenzija odnosila samo na jedan dan, te da su operativne vežbe svakako održane uz učešće pripadnika prištinskih snaga.

“Cela suspenzija je bila vezana za ‘dan D’, koji je dan uvaženih posetilaca, dok su sve aktivnosti sprovedene tokom vežbe”, kazao je ministar odbrane “Kosova” Ejup Maćedonci.

Rekao je da je u toj vežbi “jedina aktivnost koja je obustavljena” bio taj dan, koji, kako je ukazao, “osim aspekta imidža nije prouzrokovao operativnu štetu”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vraćaju #vojnu #vežbu #Branilac #Evrope #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja