NaslovnaVESTICilj da se ukloni trag postojanja Srbije i srpskog naroda na KiM

Cilj da se ukloni trag postojanja Srbije i srpskog naroda na KiM

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je danas da rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem tzv. kosovsko-bezbednosnih snaga, ima za cilj da se suprotno rezoluciji 1244, sa teritorije Kosova i Metohije u potpunosti ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije, kao i srpskog naroda.

“Izjave pojedinih tzv. kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore o njihovom cilju uništenja srpskog naroda”, rekao je on posle obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije (VBA).

Vućić je dodao da odluka o daljem naoružavanju nije samo najavljena već je doneta u američkom kongresu i odigrava se gotovo svakodnevno i posredstvom drugih zemalja, pre svega Turske, ali i NATO zemalja i Hrvatske.

“Kada se hvale da će svaka policijska patrola biti naoružana dugim cevima, šalju jasnu poruku da za Srbe nema mesta, jer samo određene jedinice imaju pravo i mogućnost da nose takvo naoružanje. Sada će biti prisutni naoružani policajci sa dugim cevima samo kako bi Srbi osećali nesigurnost i što pre napustili Kosovo”, rekao je Vučić. 

Za kupovinu oružja namenske industrije opredejeno 186 miliona evra

Predsednik je rekao danas da Srbija u ovom trenutku ima 186 miliona evra slobodnih sredstava na računu Jugoimport SDPR-a i da će tih 186 miliona biti odmah potrošeno na kupovinu oružja i oruđa iz fabrika srpske namenske industrije.

“To će biti osam Nora, a najeftinija je kupovina kada od sopstvene domaće pameti to kupujemo i zato ćete da vidite koliko toga možete za relativno mali novac da kupite i koliko to više vredi nego 246 ‘džavelina’ koje su izuzetno snažne protivtenkovsko i protivoklopnog oružje, ali ne snažnije od našeg, ali ne odgovara se istom vrstom oružja na isto oružje”, rekao je Vučić nakon obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije.

On je dodao da će Srbija pored osam Nora uzeti 81 produženi “miloš” za prevoz pešadijskih jedinica i dodao da će svako od tih vozila biti naoružano dupsom ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima.

“Uzećemo 30 kupola za Lazare sa specijalnim dupsovima, uzećemo i deo mađarske robe koju nabavljamo, to je 26 borbenih vozila pešadije i još nekih delova”, rekao je Vučić i dodao da je stigla i oprema koja je kupljena pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona.

Ove godine ćemo najviše ulagati u vojnu opremu

Vučić je najavio danas da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

“Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno negde oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati”, rekao je Vučič.

Kako je rekao, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.

“Svakako će biti velike izmene u našim jedinicama, idemo na nešto manje taktičke jedinice, koje će imati mnogo bolju koordinaciju i to nije samo reč o lakim pešadijskim jedinicama, nije reč samo o specijalnim jedinicama, već je reč i o našim oklopno mehanizovanim jedinicama”, kazao je Vučić. 

Vojska je danas desetostruko jača nego pre 10 godina

Predsednik je izjavio danas da je Vojska Srbije danas desetostruko, a mogao bi, kako je naveo, da kaže i da je stostruko jača nego pre deset godina što pokazuje koliko se tada neodgovorno odnosilo prema državi.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je nabavka oružja i oruđa koju je najavio odgovor na naoružavanje Prištine ili realizacija prethodnih planova, Vučić je kazao da Srbija ima svoje planove, ali i da dobro razume šta je to što se zbiva i ne samo kada je reč o Prištini.

“Dobro analizirate situaciju u svetu, analizirate situaciju u regionu, sagledavate sve činjenice, dobro vidite kako se kreću i političke prilike, dobro razumete interese i čiji su sve interesi da Srbija bude slomljena. U skladu sa tim donosite odluke i naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Naše su mogućnosti izuzetno male u odnosu na velesile poput SAD, Turske i mnoge druge koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija njima ne može da se suprotstavi, ni u novcu, ni u oružju, ali može da uvek bude dovoljno snažna da to bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi. “I to je odgovorno i to je ozbiljno ponašanje”, rekao je Vučić. 

VBA važna za bezbednost, prati i kopnenu zonu bezbednosti

Aleksandar Vučić je izjavio danas, tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije, da je ta agencija važna za bezbednost i sigurnost naše vojske i da prati i sve što se dešava u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa KiM.

Vučić je podsetio da se, sa druge strane, Vojnoobaveštajna agencija bavi onim što se dešava spolja i prikuplja podatke o tome šta se dešava u Ukrajini i Gazi i drugim mestima, kako bismo mogli da iskustva primenimo u svom odbrambednom sistemu.

“Vojnobezbednosna agencija se bavi bezbednošću i sigurnošću naše vojske i onim što se dešava u našim kasarnama i važno je da uvek imate punu kontrolu nad onim što se zbiva”, naglasio je Vučić i istakao da Vojnobezbednosna agencija sarađuje i sa svim drugim službama bezbednosti.

Istakao je da se, takođe, bavi i bezbednošću naših vojnih objekata i pripadnika Vojske Srbije.

Uskoro krećemo u serijsku proizvodnju domaćih dronova “samoubica”

Vučić je izjavio danas da očekuje da uskoro, prvi put, krenemo u Srbiji sa serijskom proizvodnjom dronova “samoubica” i najavio da bi već pre kraja ove godine mogli da imamo više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije na upotrebu.

Vučić je tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije rekao novinarima da to može sa ponosom da najavi i zahvalio ljudima iz Vojnotehničkog instituta i svima drugima koji u tom učestvuju, što su vredno i naporno radili po tom pitanju.

“Promenićemo i bojevu glavu za taj prvi ‘killer’ dron sa kojim ćemo mi da izađemo i verujem da ćemo više hiljada komada imati završenih i predatih vojsci na upotrebu već pre kraja ove 2024. godine”, rekao je Vučić.

Naglasio je da su ti dronovi rezultat domaće pameti i domaće proizvodnje. 

Tzv. KBS ima 223 oklopna vozila, a ne bi smeli da postoje

Predsednik Srbije je rekao danas, prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije u Beogradu, da tzv. kosovske snage bezbednosti raspolažu sa 223 oklopna vozila i da im je plan da taj broj povećaju na 350.

Kako je naveo, neregularne i nelegalne snage Albanaca na KiM uopšte ne bi smele da postoje.

“Tzv. kosovske snage bezbednosti, koje ne smeju da postoje po međunarodnim javno-pravnim normama i po Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, ukupno u ovom trenutku imaju, zajedno sa tzv. kosovskom policijom 223 oklopna vozila. To su lako oklopljena vozila, najčešće su vozila za prevoz pešadijskih jedinica. Tu ima osim “gardijana”, “hamera” najviše, ali ima i turskih “vurana”, “kirpija”, “kobri”, nekih “ambera” i tako nešto. To su sve turska vozila koja su dobili”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je plan da se broj tih oklopnih vozila poveća, kao i broj osoblja. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Cilj #ukloni #trag #postojanja #Srbije #srpskog #naroda #KiM

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja