NaslovnaVESTIMržnjom ruše Dejton - Vesti online

Mržnjom ruše Dejton – Vesti online

Youtube/FAMA Methodology

Dejtonski sporazum

U Republici Srpskoj se mirno i dostojanstveno slavio praznik Dan Republike, a u Federaciji BiH su paljene i uklanjane zastave RS.

U Zenici je grupa mladića zapalila trobojku Srpske, uz uzvikivanje “Alahu ekber” i “Tekbir”. Video tog incidenta kružio je društvenim mrežama, a na njemu se, osim paljenja, vide i zastave tzv. armije RBiH. Nekima je “zasmetalo” i vijorenje nacionalnog simbola RS na pravoslavnoj Crkvi Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, pa su se okupili i protestovali, intervenisala je policija, a zastava je skinuta.

Pronaći počinioce

Ovakvi događaji, kako za “Vesti” kaže istoričar Aleksandar Raković, nisu neočekivani.

– Vidimo da je paljenje zastave Srpske u Zenici bilo kao da je ritualno, uz uzvike “Alahu ekber” i “Tekbir”. To nije ništa novo, i prethodnih godina su neki imami i hodže otvoreno nastupali protiv Republike Srpske, Svetog Save i srpstva, ali ono što oni ne shvataju jeste da se srpski narod homogenizuje kada se oseti ugroženim – ističe Raković za “Vesti”.

Zbog ovih incidenata, ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić zatražio je od federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka da hitno identifikuje i procesuira odgovorna lica.

– Od bošnjačkih partija očekujem da jasno osude to divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i pretećih poruka, jer paljenje zastave Srpske je najstrašnija poruka i pretnja. Zahtevati da se sa crkve skine nacionalna zastava je narušavanje ustavom garantovanih verskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji BiH – kaže Nešić.

Ratni ciljevi

Nakon incidenta u Konjicu, malobrojni Srbi uplašeni su i uznemireni, a predsednik Udruženja Konjičana RS Zoran Pologoš ističe da su ovakvi incidenti neprihvatljivi i poziva na međusobno uvažavanje i suživot.

Predstavnike srpskih povratnika u Federaciji ne iznenađuje to što se dešava.

– Prošli smo 1995. golgotu proterivanja sa naših ognjišta i paljenje naših zastava – ukazuju oni za RTRS i ističu da takvi incidenti ujedinjuju i jačaju u odbrani Republike.

Napadi u Federaciji samo govore da se Bošnjaci ne mogu pomiriti s onim što su sami verifikovali i potpisali u Dejtonskom mirovnom sporazumu, smatraju u Boračkoj organizaciji Srpske, a predsednik BORS Radan Ostojić kaže da su kod njih još prisutni ratni ciljevi iz 1992.

– Bore se za stvaranje unitarne BiH i ne biraju sredstvo i metod – kaže on.

Predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićani Zoran Blagojević kaže da ovo što se dešava 32 godine nakon rata dovoljno govori o njima.

– Nek se oni stide, a nas samo ojačava. I sve smo jači i jači. Za nas je RS majka kojoj možemo uvek da se obratimo. Oni koji su se vratili nikog drugog nemaju, osim svoje RS i u nju su uperene sve oči – kaže on.

Napad na staricu

Od početka 2024. ovo je već treći napad na Srbe. Za Božić je u naselju Bijelo Polje kamenovana kuća srpske povratnice Sofije Šantić (85).

Napad se desio sat pre ponoći, a starica je bila u kući sa kćerkom koja je došla iz Podgorice u rodnu kuću da proslave Božić. Kuća je kamenovana i slomljeno staklo na ulaznim vratima.

Nasilje bez efekta

Predsednik Organizacije starešina Vojske RS Slobodan Župljanin naglašava da se ovakvim postupcima prema RS neće ništa postići.

– Samo će ojačati želju Srpske za samostalnošću i slobodom – kaže Župljanin.

Svetao primer

Ovakvom ponašanju sunarodnika usprotivio se Bošnjak Anis Kosovac. O njemu se čulo kada je pre nekoliko godina sagradio spomen-kapiju kao sećanje na ubijene dečake, Petra i Pavla Golubovića, koji su sa roditeljima streljani 2. jula 1992. On je na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju ispred pravoslavne crkve u Konjicu i čestitao Božić komšijama pravoslavcima, uz poruku “Haj udarite na mene, miševi!”.

Odmah su krenuli brojni verbalni napadi na njega, čak i pretnja smrću.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mržnjom #ruše #Dejton #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja