NaslovnaVESTISNS ima apsolutnu većinu poslanika i može samostalno da formira vladu

SNS ima apsolutnu većinu poslanika i može samostalno da formira vladu

BEOGRAD – Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Goran Vesić izjavio je danas da je SNS dobila 129 mandata, što znači da ima apsolutnu većinu poslanika i može samostalno da formiramo vladu “Republička izborna komisija (RIK) objavila je konačne rezultate i oni su pokazali da je naša lista, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Srbija ne sme da stane, dobila je 129 mandata.

To nam daje pravo da zatražimo od predsednika da se našoj listi da mandat za formiranje vlade, kako bismo mi tu vladu formirali”, rekao je on za Tanjug.

Vesić nije mogao da kaže da li će u toj vladi biti i nekih drugih stranaka jer, kako je dodao, to zavisi od odluke predsedništva stranke, koje treba da donese odluku da li će se razgovarati i tražiti podrška politici SNS i neki dodatni partneri.

“U našoj zemlji se dešavaju velike promene i društvene i ekonomske i važno je imati što veći broj poslanika koji mogu da podrže promene. Tako da ja ne mogu sad da odgovorim na pitanje šta će naše predsedništvo i kakvu će odluku doneti, ali sasvim sigurno kada dobijemo mandat, osoba koja će biti mandatar izaći će sa svojim konceptom vlade i u okviru toga će predložiti da li treba da razgovaramo s nekim drugim strankom”, rekao je Vesić. 

Sve saobraćajne deonice u Srbiji očišćene od snega

Goran Vesić izjavio je danas da su sve saobraćajne deonice u Srbiji očišćene od snega i da su svi državni putevi u zemlji prohodni već nekoliko dana.

“Činjenica je da imamo ekstremno niske temperature koje idu od minus 12 u nekim delovima zemlje, što znači da postoji opasnost od stvaranja leda i upravo zato mi preventivno posipamo soli ako nema padavina”, kazao je on za Tanjug.

Vesić je dodao da je tokom ove noći i jutra posuto oko 770 tona soli na putevima Srbije, od čega 240 tona na autoputevima.

“Ukupno smo na početku ove sezone kupili 87.200 tona soli i do sada smo potrošili oko 23.800 tona, što znači da imamo nešto više od 63.000 tona što će biti dovoljno da završimo ovu zimsku sezonu”, rekao je Vesić.

Sektor građevinarstva najviše doprineo rastu BDP-a u 2023.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izjavio danas da je na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2023. godini najviše uticalo građevinarstvo, čije učešće u BDP-u je iznosilo pet odsto.

“Srbija je zahvaljujući izmeni zakona, ali i tome što smo ubrzali procedure i što se vrlo aktivno bavimo time da se više gradi, jedna od retkih evropskih zemalja koja ima rast u građevinskoj industriji. Većina zemalja, nažalost, ima recesiju i pad, tako da taj rast u građevinskoj industriji omogućuje da napredujemo i da imamo rast BDP-a i tokom prošle godine”, kazao je on za Tanjug.

On je, govoreći o tome šta je najveći uspeh MGSI u prošloj godini, kazao da je to što su dva velika grada, Šabac i Kruševac priključeni na autoput, jer je to, kako je naglasio bitno da se ti gradovi dalje razvijaju i da dođu investicije, bilo domaće ili strane, a one otvaraju nova radna mesta.

“Skoro sam sa predsednikom obišao i radove na brzoj pruzi, koja će biti završena do Subotice i neko ko živi u Vrbasu će od sredine marta sledeće godine, putovati vozom od Vrbasa do Beograda za 50 minuta”, rekao je Vesić i dodao da to ljudima daje veći izbor mogućnosti čime žele da se bave u životu. 

Dobijena “zelena dozvola” za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje

Goran Vesić izjavio je da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta – izgradnja mosta preko Dunava kod Ade Huje, sa pristupnim petljama i delom Višnjičke ulice.

“Tako smo dobili zelenu dozvolu za izgradnju ovog mosta tako da će MGSI izdati građevinsku dozvolu za treći beogradski most na Dunavu”, kazao je on za Tanjug.

Vesić je rekao da će ovaj most, kao i skoro sve velike infrastrukturne projekte u Beogradu, graditi Vlada Srbije.

On je dodao da most mora da bude završen pre završetka izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin kako bi sav saobraćaj koji dolazi sa tog puta preko Dunava prelazio novim mostom, a ne preko Pančevačkog mosta koji je i sada preopterećen. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SNS #ima #apsolutnu #većinu #poslanika #može #samostalno #formira #vladu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja