NaslovnaHRONIKABraća banditi iz Novog Sada biće zatvoreni

Braća banditi iz Novog Sada biće zatvoreni

Majka S. N. u potpunosti je lišena roditeljskih prava za sinove od V. N. (11) i Z. N. (13) godina, koji već mesecima terorišu Novi Sad i okolinu. Braća, za kojima se ponovo traga, osumnjičena su za više od 50 krađa i nasmrt prebijanje starca u Tovariševu i biće po hapšenju biće zatvoreni u dve različe ustanove. 

Protiv S. N. još u julu prošle godine podneta je krivična prijava i poveden postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu. Tereti se za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. 

– Nakon prikupljenih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja biće doneta javnotužilačka odluka – kažu za “Dnevnik” u Osnovnom tužilaštvu. 

Majka je lišena roditeljskog prava, a sinovi su stavljeni pod starateljstvo Centra za socijalni rad. U međuvremenu, porodila se i dobila peto dete.

Restriktivne mere

Maloletna braća su ponovo na poternici jer su pobegli iz ustanove u koju su bili smešteni. Kada budu pronađeni, biše smešteni u dve različite ustanove.

U Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, s obzirom na ranije učinjena dela, a uzimajući u obzir uzrast maloletnika, nadležni centar za socijalni rad preduzeo je sve mere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite.

– Кako je nastavljeno učestalo bežanje i ponavljanje krivičnih dela, istovremeno se pristupilo realizaciji smeš­taja u ustanovu zavodskog tipa – kažu u Sekretarijatu i ističu da će smeštaj za oba maloletnika biti realizovan po njihovom pronalasku.

Dvojica dečaka predstavljaju opasnost po okolinu, ali  uprkos brojnim prestupima, nisu krivično odgovorni i ne mogu biti kažnjeni jer još nemaju navršenih 14 godina. Zakon je tu jasan i kaže da se licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, a koje nije navršilo četrnaest godina, ne može izreći krivična sankcija niti se mogu primeniti druge mere koje predviđa zakon.

Krađe i u novoj godini

Braća, vaspitno zapuštena deca, terete se za pedesetak teških krađa, pokušaja teških krađa, krađa i razbojništva. Stariji dečak je u noći između 3. i 4. januara, nakon što je vraćen posle bekstva u ustanovu koju je ponovo napustio, podesnim alatom obio jedan ugostiteljski objekat u Ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu, odakle je uzeo izvesnu sumu novca i pobegao.

Nakon što je počinio ovo krivično delo, trinaestogodišnjak je pronađen i vraćen u ustanovu Centra za socijalni rad, da bi potom, za manje od 24 časa, zajedno sa mlađim bratom ponovo pobegao. 

Sumnja se da je trinaestogodišnjak prvih dana januara počinio niz teških krađa u objektima po Novom Sadu i okolini, kao i više pokušaja krađa.  

Osim toga, braća su 14. aprila prošle godine na Veliki petak u Tovariševu, kod Bačke Palanke, na ulici pretukla Todora Šunjku (75), koji je tri meseca kasnije preminuo. Prema rečima meštana, porodica dečaka se ubrzo posle toga odselila.

Ova dva dečaka predstavljaju opasnost po okolinu, ali  uprkos brojnim prestupima, njih dvojica nisu krivično odgovorni i ne mogu biti kažnjeni jer još nemaju navršenih 14 godina. Zakon je tu jasan i kaže da se licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, a koje nije navršilo četrnaest godina, ne može izreći krivična sankcija niti se mogu primeniti druge mere koje predviđa zakon.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Braća #banditi #Novog #Sada #biće #zatvoreni

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja