NaslovnaPLANETAKim drži prst na crvenom dugmetu? "Nuklearni rat" odzvanja nakon pretnji iz...

Kim drži prst na crvenom dugmetu? “Nuklearni rat” odzvanja nakon pretnji iz Severne Koreje, isprobano oružje od kog zapad strahuje

“Na ivici smo nuklearnog rata”, rekao je nedavno predsednik Severne Koreje Kim Džong Un i naredio vojnim zvaničnicima da se prireme. On, pre svega, pominje moguću konfrontaciju sa Južnom Korejom i Amerikom, zbog čega je vojna proizvodnja u punom pogonu. Kakav arsenal ima Pjongjang i treba li svet da strahuje?

Severnokorejski lider Kim Džong Un potvrdio je da će u narednoj godini njegova zemlja lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnog oružja i uvesti modernu, automatizovanu borbenu opremu bez ljudskih posada.

On je najavio značajno povećanje ukupne borbene spremnosti kako bi se Severna Koreja izborila sa neprijateljskim potezima koje predvode Sjedinjene Američke Države.

Kim Džong Un Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim je ovo rekao tokom ključnog sastanka vladajuće Radničke partije na kojem se postavljaju državni ciljevi za narednu godinu, sugerišući da će država nastaviti testiranje oružja kako bi se proširio vojni arsenal u razdoblju „umrtvljenih diplomatskih odnosa sa SAD“.

Posmatrači ocenjuju da se Kim nada da će jačanjem nuklearnih kapaciteta dobiti veće diplomatske ustupke, verovatno posle predsedničkih izbora u SAD u novembru sledeće godine.

Tokom petodnevnog partijskog zasedanja, Kim je ocenio da su neprijateljski potezi SAD i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje ove godine bili bez presedana i da takvi potezi guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata.

Uprkos zabranama Ujedinjenih nacija, severnokorejska vojska je prošle godine testirala više od 100 balističkih projektila, od kojih je većina sposobna da nosi nuklearne bojeve glave do ciljeva u kopnenim delovima SAD i Južne Koreje.

Kim Džong Un Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

SAD i Južna Koreja su na to odgovorile proširenjem svojih vojnih vežbi i razmeštanjem američkih strateških vojnih sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i nuklearna oklopna podmornica, što Severna Koreja tumači kao pripreme za, kako navodi, „invaziju američke koalicije“.

Amerika – opasnost za Kima

Prema Kimovim rečima, oružani sukob na Korejskom poluostrvu je sve bliži.

On je istakao da je situacija na ivici oružanog konflikta i da bi do okršaja moglo da dođe u bilo kom trenutku.

Tokom sastanka, Kim je detaljno analizirao, kako se navodi, „kritično bezbednosno okruženje na Korejskom poluostrvu kako dolazi na ivicu oružanog sukoba kako odmiče vreme, kao i zbog prirode SAD i ostalih poteza neprijateljskih snaga“.

„On (Kim) je rekao da situacija nalaže da se još više zaoštri mač, zbog bezbednosti i mira u Severnoj Koreji, i da se usavrši odgovor vojske“, piše KCNA.

Kim Džong Un Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim je rekao i da „sukob može da se desi u bilo koje vreme“.

„Što je korejska revolucija dinamičnije napredovala, to sve više američki imperijalisti i južnokorejska vojska očajnički pokušavaju da zaustave. Ukoliko se neprijatelj opredeli za vojnu konfromtaciju i provokaciju Severne Koreje, naša vojska treba da im zada smrtonosni udarac, da ih totalno uništi, koristeći najoštrije mere i potencijale, bez trunke oklevanja“, dodao je Kim.

Koje nuklearno oružje ima Severna Koreja?

Prema pisanju BBC-a, Severna Koreja je poslednji put testirala nuklearnu bombu 2017. godine.

Eksplozija na severnokorejskom poligonu Pungie-ri imala je snagu između 100 i 370 kilotona. Bomba snage od 100 kilotona je šest puta jača od one koju je SAD bacila na Hirošimu 1945. godine.

Severna Koreja je tvrdila da je u pitanju prva termonuklearna naprava, najjače od svih nuklearnih oružja.

Međutim, ova država trenutno testira manje tipove nuklearnih bojnih glava sa sličnom eksplozivnom snagom, navodi Džozef Birn, istraživač na Institutu Rojal Junajted Servis.

Severna Koreja je ranije ove godine ustavnim amandmanima učvrstila svoju politiku razvoja nuklearnog oružja, a Kim je obećao da će ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi sprečio, ono što je nazvao, američkim provokacijama.

Vrhovna narodna skupština jednoglasno je usvojila izmene ustava u kojoj se navodi da Severna Koreja „razvija snažno nuklearno oružje kako bi osigurala“ svoje „pravo na postojanje“ i „odvratila od rata“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kim #drži #prst #crvenom #dugmetu #Nuklearni #rat #odzvanja #nakon #pretnji #Severne #Koreje #isprobano #oružje #kog #zapad #strahuje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja