NaslovnaRAZONODAPreveliki sako ili preusko odelo

Preveliki sako ili preusko odelo

Možda je ovo pravo vreme za obnovu garderobe. Potražnja je smanjena, mnogi događaji otkazani, jesen i zima po svoj prilici proteći će bez prijema, koktela, okupljanja na svadbama i slavama, pa manjak događaja dovodi do pada cena garderobe u buticima i šoping molovima. Prava je prilika za muškarce da kupe neki garderobni detalj, ali zašto ne i odelo, kaput, sako ili makar košulju, pulover, majicu.

Muškom polu je, po rečima Irene Popović, odličnog poznavaoca modnih trendova, lakše nego ženama, jer nose jednostavnije odevne kombinacije. Ženska garderoba je komplikovanija za usklađivanje, pa je veća mogućnost grešaka. Međutim, žene imaju bolje oko za nijanse i detalje pa im se greške ređe dešavaju.

Odevne kombinacije

Zato muškarci, ako i ne mare za lep izgled, treba ipak da se pridržavaju nekih opštih pravila, koja i nisu tako komplikovana. Naravno da budžet kojim raspolažu može za mnoge da bude ograničavajući faktor, ali uz malo veštine i za malo novca mogu da se naprave lepe odevne kombinacije koje će delovati jednostavno i ukusno.

Najčešće „muške” boje su crno, teget ili braon, što je u redu, jer su to osnovne boje, ali jako su važne i nijanse, koje ako nisu dobro složene mogu da pokvare ukupan utisak.

Modna kreatorka i bivša televizijska novinarka, poznatija kao Pepeljuga, koja je pratila modna dešavanja kroz razne emisije, Irena Popović kaže da je crna boja i danas u modi i u svečanim prilikama često korišćena. Ali, neki vole i da preteruju, naročito mlađe generacije, pa često uz crni sako obuku i crnu košulju. Ako košulja nije u istoj nijansi crne sa sakoom, već malo bleđa, onda nastaje problem, delovaće kao je da je iznošena i isprana. Crna se slaže sa svakom bojom, ali ako neko nosi više odevnih predmeta u crnoj boji različitih nijansi neće izgledati dobro. Takva kombinacija s crnom kravatom koristi se pre svega za tužne događaje, kao što su sahrane.

Za one koji vole crno bilo bi dobro da nose belu košulju ili majicu. Na primer, dobro će delovati crni sako i crni prsluk bez kravate uz belu, raskopčanu košulju. Prsluci su ponovo u modi. Za one koji ne vole da budu zakopčani do grla i da nose odela i kravate, s prslukom, uz neki dobar sako, mogu izgledati elegantno i poslovno. Pritom, prsluk može prikriti veći stomak.

Elegantnu kombinaciju čini i crni sako i pantalone s crnim džemperom i belom majicom, koja viri i ima ulogu da da kontrast i učini izgled šarmantnijim.

Uz crno odelo, savetuje naša sagovornica, lepo se slaže bordo, crvena ili siva kravata, a ne smeta i ako je na štrafte ili tufne. Pravilo je i da cipele i kaiš budu u istoj boji, moderna je uvek boja kože, kao što vole Italijani, mada je sada u modi i bordo.

Danas su teget i braon kombinacije moderne, ali vrlo je važno voditi računa o nijansama (tamnobraon boja se ne slaže s tamnoteget). Uz  teget ide boja kamelhara, kao i sve bež nijanse do boje bele kafe, jer se zajedno dopunjuju. Za poslovni svet važan je kvalitet i izgled cipela, a naravno, i njihova boja. Biznis cipela ne bi trebalo da je iznošena, već moderna, s visokim sjajem, očišćena i izglancana. Lepo je imati i teget cipele, kao i jedne u boji kože. Preporučuje se da se i boja kožnog kaiša ručnog sata slaže uz kaiš i cipele.

U cipelarniku svako treba da ima i mokasine, antilop zimske cipele, kao i brodarice i kožne koledžice, jer se lepo kombinuju s pantalonama kao i s farmerkama.

 Farmerke i patike su pogodne za neobavezne izlaske, odlazak do prodavnice, pijace, u šetnju, ali ne i za posao. I boja farmerki je važna, one svetlije koriste se više u slobodno vreme, dok se za posao oblače farmerice od tamnijeg, teget platna, ali nikako ne one namerno pocepane.

 Farmerice se dobro uklapaju sa sakoom, odgovarajućom košuljom i kožnim cipelama, ali nikako s patikama ukoliko je posao u pitanju. Sada mogu da se kupe i cipela-patike od kože, koje su elegantne i mogu da se obuju i uz pantalone. To je pogodna kombinacija za kraj radne nedelje, takozvani kežual, slobodni petak (casual Friday). Tako obučeni i oni u petoj deceniji delovaće mlađe, ali ne i manje poslovno.

Naša sagovornica naglašava da kod nas još nisu dovoljno u upotrebi košulje na tanke pruge, u raznim bojama, ali i s belim kragnama i manžetnama za svečane prilike. Svaki muškarac trebalo bi da u ormaru ima makar jednu takvu košulju.

Uklapanje boja je najteži posao za muškarce, ne samo zbog urođenog „daltonizma” kada je o garderobi reč, već i zato što se moda stalno menja. Jedne sezone je u modi kivi zelena, a onda postaju „in” maslinastozelena i boja trave, kao što je trenutno slučaj.

Irena Popović podseća da je sada godišnje doba kada sasvim lepo pristaju i somotske pantalone uz džemper s „ve” izrezom i uz košulju. Poželjno je imati u ormaru somotske pantalone u oker ili braon boji, ali i jedne teget, jer mogu da se usklađuju s mnogo odevnih kombinacija.

Sa somotskim pantalonama odlično se uklapaju i vunene rolke, uz zimske poluduboke antilop cipele na šniranje. I tanje rolke od merceriziranog pamuka i viskoze mogu vrlo lepo da idu uz odelo umesto košulje i kravate.

Duks nije za posao

Kod nas se i duksevi često nose, podesni su za „po kući” ili u dvorištu, kao i za sport, ali ne idu uz sako, naročito ne za posao.

Tinejdžeri često prave greške jer ne mogu da zamisle da obuju bilo šta drugo osim patika, ne shvatajući do koje mere to može biti štetno. Zbog preteranog nošenja koža ne može da diše, a u drastičnijim slučajevima patike mogu da dovedu do poremećaja stopala i zdravstvenih problema. Dobre patike sa specijalnim đonom i pravilnim ulegnućima ortopedski su ispravne. Nažalost, jako su skupe i 80 odsto mladih ne može da ih kupi.

Irena Popović ima još jedan savet: ne treba zazirati od boja, vesele boje lepo pristaju mladima, ali i starije muškarce mogu da podmlade. Treba biti hrabar i eksperimentisati, ali poštujući osnovna pravila.

Po meri

I danas se mogu videti poslovni ljudi i funkcioneri, koji prave greške kada je reč o veličini sakoa i pantalona. Ako su sakoi preveliki, ramena padaju, a kragne na leđima se nabiraju uz vrat što ne sme da se dešava, naročito ako gostuju u nekoj televizijskoj emisiji. U konfekciji ima sasvim dovoljno svih brojeva odela, tako da više nisu potrebne ni intervencije krojača, potrebno je samo dobro odabrati broj, da rukavi ne padaju na polovinu dlanova, kao da nosite rukavice. Dužina rukava na sakoima doseže do ručnog zgloba, a manžetna košulje mora da viri ispod rukava bar santimetar.

Vreme je za somot

Irena Popović podseća da je sada godišnje doba kada sasvim lepo pristaju i somotske pantalone uz džemper s „ve” izrezom i uz košulju. Poželjno je imati u ormaru somotske pantalone u oker ili braon boji, ali i jedne teget jer mogu da se usklađuju s mnogo odevnih kombinacija.

Sa somotskim pantalonama odlično se uklapaju i vunene rolke, uz zimske poluduboke antilop cipele na šniranje. I tanje rolke od merceriziranog pamuka i viskoze mogu vrlo lepo da idu uz odelo umesto košulje i kravate.

I čarape su važne

Čarape se uklapaju obavezno po boji uz odelo ili košulju i cipele. Nikako ne treba nositi bele čarape uz odelo, ali ni kratke, koje će viriti ispod pantalona. Uz odelo uvek idu duže čarape, dokolenice, nikako sokne. Bele čarape mogu da se slože uz letnje cipele brodarice, i uz letnje belo odelo, a mogu i uz sportske patike. Noga ne sme da bude bosa u cipelama, posebno ne u kožnim, iako je leto. Jedino uz antilop brodarice, negde u blizini plaže u letnjim mesecima, može se ići i bez čarapa.

Sivo uvek elegantno

Siva odela bi trebalo češće da se nose jer ona uvek deluju elegantno i mogu da se kombinuju u svim nijansama, od tamne, preko antracit, sve do najsvetlije sive. Uz sivo odelo savršeno se uklapaju sve boje košulja, kravata i cipela. Odličan primer je, recimo, svetlosivo odelo, tamnosivi prsluk, bela košulja s kravatom u takozvanoj karington ili petrolej plavoj boji, s crnim ili teget cipelama i istim takvim kaišem.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Preveliki #sako #ili #preusko #odelo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja