NaslovnaPLANETAU Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo gotovo 24.000 Palestinaca

U Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo gotovo 24.000 Palestinaca

GAZA – Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, 7. oktobra, u Pojasu Gaze je ubijeno 23.936 Palestinaca, a 60.582 su povređena, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Kako je navedeno, u protekla 24 sata ubijeno je 125 Palestinaca, a 265 ih je povređeno, prenosi Rojters.

Nasrala: Nastavićemo sukobe sa Izraelom na granici sa Libanom do kraja ofanzive u Gazi

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala obećao je da će nastaviti sa sukobima sa izraelskim snagama na granici sa Libanom do kraja izraelske ofanzive u Gazi.

U govoru koji je prenosila televizija, Nasrala je rekao da bi samo prekid vatre u Gazi otvorio mogućnost prekida unakrsne vatre na granici između Libana i Izraela, preneo je Si-En-En.

“Videćemo šta će se dogoditi posle toga”, dodao je Nasrala.

Lider koga podržava Iran, takođe, je osudio Vašington zbog američkih i britanskih napada u Jemenu ove nedelje sa ciljem da se zaustave napadi pobunjenih Huta na glavni komercijalni brodski put u Crvenom moru.

Kirbi tvrdi da je vreme da Izrael smanji operacije u Gazi

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da su SAD “intenzivno” razgovarale sa Izraelom o prelasku na operacije “nižeg intenziteta” u Gazi.

“Verujemo da je pravo vreme za tu tranziciju. Razgovaramo o tome da to uradimo sada”, rekao je Kirbi. 

Dodao je da je Izrael preduzeo “neke korake koji su prethodili”  smanjenju vazdušnih udara i delovanju u ograničenijem kapacitetu iako su izraelski napadi poslednjih dana ubili stotine Palestinaca.

Izrael je ranije ovog meseca saopštio da povlači neke trupe iz te palestinske enklave, dok je izraelski vojni portparol prošle nedelje rekao da se snage kreću ka preciznijim ciljevima operacije, prenosi Al Džazira. 

Galant poziva vladu da preduzme korake za jačanje palestinskih vlasti

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da militantna grupa Hamas pokušava da podrije situaciju na Zapadnoj obali i poručio da Izrael mora da preduzme korake da to spreči jačanjem palestinskih vlasti.

“Hamas pokušava da se poveže između Gaze i Judeje i Samarije i da uzbuni to područje“, ističe Galant u saopštenju koje je dostavila njegova kancelarija, koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema njegovim rečima, izraelska vlada mora to da spreči na svaki način i da se pozabavi pitanjem radnika i novca. 

Govoreći o predlogu da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale dozvoli povratak u Izrael da rade, uključujući zamrznuta poreska sredstva koja Izrael prikuplja za palestinske vlasti, Galant je rekao da se nada da će vlada prihvatiti stav Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta o svemu što je vezano za radnike i novac. 

Izraelski tenkovi i avioni gađali ciljeve u južnom i centralnom delu Gaze

Izraelski tenkovi i avioni danas su pogodili ciljeve u južnom i centralnom delu Gaze, a u nekim oblastima je došlo do žestokih oružanih borbi.

Komunikacione i internet usluge ne fukcionišu već treći dan, što otežava rad Hitne pomoći koja pokušava da pomogne ljudima u područjima pogođenim borbama, preneo je Rojters.

Borbe su bile koncentrisane u južnom gradu Kan Junis, gde je Hamas saopštio da su njegovi borci pogodili izraelski tenk, kao i u Al-Bureiju i Al Magaziju u centralnoj Gazi, gde je izraelska vojska navela da je ubijeno nekoliko militanata.

Vojska je, takođe, saopštila da su njene snage uništile nekoliko bacača, koje Hamas koristi za ispaljivanje projektila na Izrael. 

Izraelska vojska uhapsila sestre ubijenog lidera Hamasa Al-Arurija

Izraelska vojska uhapsila je dve sestre lidera Hamasa Saleha al Arurija, koji je ubijen u Bejrutu početkom januara.

“Okupaciona vojska je u subotu uveče uhapsila Dalal i Fatimu Al-Aruri, sestre Saleha Al-Arurija, nakon što je izvršila pretrese u njihovim domovima u provinciji Ramala i gradu Al-Bireh u centralnom delu Zapadne obale, rekao je Amani Farajneh, medijski koordinator Društva palestinskih zatvorenika za agenciju Anadolija.

Dalal je uhapšena u porodičnoj kući u gradu Arura, severozapadno od Ramale, dok je Fatima uhapšena u svom domu u naselju Al-Šorfa u gradu Al-Bireh, dodao je on.

Hezbolah i palestinske frakcije u Libanu, s jedne strane i izraelska vojska, s druge, međusobno vrše napade još od 8. oktobra prošle godine, dan nakon napada Hamasa iz Gaze na jug Izraela. 

Južna Afrika: Više od 50 zemalja izrazilo podršku tužbi protiv Izraela pred MSP

Južna Afrika je saopštila da je više od 50 zemalja izrazilo podršku njenoj tužbi Međunarodnom sudu pravde u kojoj je optužila Izrael za genocid nad Palestincima u ratu u Gazi.

Drugi, uključujući SAD, snažno su odbacili navode Južne Afrike da Izrael krši Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Mnogi se nisu oglasili, preneo je AP.

Reakcija sveta na postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokazuje predvidljivu globalnu podelu kada je u pitanju 75-godišnji problem Izraela i Palestinaca, navela je agencija. 

Banka Izraela očekuje da će rat protiv Hamasa koštati oko 49 milijardi evra

Očekuje se da će ukupni troškovi izraelskog rata protiv Hamasa u periodu 2023-2025. godine iznositi više od 200 milijardi novih šehela, što je 49 milijardi evra, saopštila je Banka Izraela, prenose izraelski mediji.

U analizi TV Kanal 12 koja se bavi uticajem rata u Pojasu Gaze na ekonomiju Izraela navedeno je da je država Izrael uložila 24,7 milijardi novih šehela, odnosno oko 4,5 milijardi evra državnih sredstava u različite aspekte ratnih napora, uključujući troškove odbrane i finansiranje više od 100.000 evakuisanih i raseljenih sa severa i juga zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 930 miliona novih šehela, što je približno 22,8 miliona evra, opredeljeno je za mentalno i fizičko zdravlje žrtava terora tokom i posle napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 zarobljeno.

Troškovi popravke i obnove uništenih zajednica duž granice sa Pojasom Gaze dostići će oko 400 miliona novih šehela, što je oko 98 miliona evra, dodaje Kanal 12.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pojasu #Gaze #oktobra #poginulo #gotovo #Palestinaca

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja