NaslovnaVESTIFon Kramon u Gračanici upozorava da prekrajanje istorije na KiM ne može...

Fon Kramon u Gračanici upozorava da prekrajanje istorije na KiM ne može da uspe — RT Balkan

14. jan 2024 16:12

| Obnovljeno: 14. jan 2024 16:12

Gračanica je manastir SPC , poručila je evropska poslanica Viola fon Kramon

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za tzv. Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas, tokom posete manastiru Gračanica, da pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne crkve proglase katoličkim ne mogu da uspeju i pozvala ih na razum i racionalizam.

Fon Kramon je istakla da postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“U Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje”, poručila je Fon Kramon u Gračanici, gde je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla i upoznala se sa istorijom srednjovekovnog manastira Srpske pravoslavne crkve.

Poručila je onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju da u tome “neće imati mnogo uspeha”, prenosi RTS.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, navela je da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna sa kulturoškim razlikama na KiM, a da su reprezenti toga manastir Gračanica i Visoki Dečani, “koji su najznačajniji spomenici kulturnog nasleđa koje imamo”.

Istakla je da joj je velika čast, zadovoljstvo i da joj pričinjava radost što je u manastiru Gračanica gde može da vidi istoriju koja je usko vezana sa ljudima koji tu žive.

Navodeći da je prvi put u Gračanici, Fon Kramon kaže da je bila na različitim mestima na Kosovu i Metohiji, ali da nažalost Gračanicu do sada nikako nije imala priliku da poseti.

“Svaki put kada dođem na Kosovo idem na različita mesta, išla sam u Štrpce, Peć, na sever, Dečane, ne idem samo u Prištinu. Ovoga puta je Gračanica na redu”, rekla je Fon Kramon odgovarajući na pitanje zašto je sada, na kraju svog mandata posetila taj manastir.

Viola fon Kramon se, nakon podošenja izveštaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u poseti Kosovu i Metohiji, gde se u Prištini sastala sa predstavnicima privremenih institucija.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Fon #Kramon #Gračanici #upozorava #prekrajanje #istorije #KiM #može #uspe #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja