NaslovnaPLANETASve više naftnih tankera izbegava Crveno more, preti rast inflacije

Sve više naftnih tankera izbegava Crveno more, preti rast inflacije

LONDON – Najmanje šest naftnih tankera je od vikenda skrenula sa kursa ili zastala pre ulaska u južno Crveno more, što znači da je broj prekida isporuka od početka udara Sjedinjenih Američkih Država na jemenske Hute od prošle nedelje porastao na najmanje 15, prenosi Rojters pozivajući se na podatke londonske agencije LSEG i briselskog Kplera.

Predsednik Kvins koledža u Kembridžu i glavni ekonomski savetnik u gigantu finansijskih usluga Alijanc, Muhamed El-Erian, saopštio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da zbog sukoba u Crvenom moru svetu prete veće stope inflacije, više kamatne stope na hipoteke i niži privredni rast.

On je, ipak, naveo da ovaj šok neće biti tako veliki kao ekonomski pad iz 2021. i 2022. godine, ali da je svakako “nepovoljan”.

Udeo svetske trgovine koja se odvija preko Crvenog mora i moreuza Bab al-Mandab iznosi između 12 i 15 odsto, a pobunjeni jemenski Huti su počeli da napadaju trgovačke brodove krajem prošle godine.

Katar obustavio slanje tankera sa tečnim prirodnim gasom preko Crvenog mora

Katarska državna kompanija Katar enerdži, drugi najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG), je prestala da šalje tankere sa gasom preko Crvenog mora iako se proizvodnja nastavlja, saopštio je visoko postavljeni anonimni izvor za Rojters.

Pomenuti izvor rekao je britanskoj agenciji da su najmanje četiri tankera koja su prevozila katarski LNG zadržana tokom vikenda nakon prošlonedeljnih vazdušnih i morskih napada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen kao odgovor na napade Hute na brodove u Crvenom moru.

“To je pauza za dobijanje bezbednosnih saveta, ako prolazak preko Crvenog mora i dalje bude nebezbedan, ići ćemo preko Rta dobre nade”, dodao je Rojtersov izvor.

Pentagon: Pogođen američki brod kod obale Jemena u Adenskom zalivu

Protivbrodska balistička raketa koju su ispalili jemenski, pro-iranski militanti Huti, pogodila je danas trasportni brod u vlasništvu SAD koji je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva, saopštio je Pentagon na društvenoj mreži Iks (Tviter).

U saopštenju se navodi da sa broda nije prijavljeno da je u napadu bilo povređenih niti značajnije štete i brod je nastavio svoj put, prenosi Rojters.

Ovu vest je ranije potvrdila i Agencija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) koja nadgleda i bliskoistočne plovne puteve.

Američki borbeni avion oborio krstareću raketu koju su lansirali Huti

Američki borbeni avion oborio je protivbrodsku krstareću raketu koju su lansirali jemenski pobunjenici Huti sa teritorije Jemena prema američkom razaraču raspoređenom na jugu Crvenog mora, saopštila je američka vojska.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je u nedelju na platformi X da nije bilo povređenih, niti je pričinjena šteta.

CENTCOM navodi da je projektil oboren u blizini jemenske luke Hodejda, preneo je Rojters.

Huti su saopštili ranije u nedelju da su primetili američke avione u blizini jemenskog vazdušnog prostora i obalnih područja.

Huti: Nastavićemo da napadamo izraelske brodove dok agresija na Gazu ne prestane

Jemenska militantna grupa Huti potvrdila je danas da će nastaviti da sprečava izraelske brodove ili one koji idu ka okupiranim palestinskim lukama sve dok agresija i opsada Gaze ne prestanu.

Pomorska plovidba bezbedna je u Crvenom moru, Arapskom moru i moreuzu Bab al-Mandab, osim za izraelske brodove ili one koji idu ka “okupiranoj Palestini”, prenela je jemenska novinska agencija Saba, pozivajući se na izvore iz militantne grupe koju podržava Iran.

“Svaki brod kome je potrebna pomoć treba da komunicira preko Međunarodnog kanala 16 ili da pošalje e-poštu na info@navi.gov.ir.”, poručuju iz pokreta Huti.

Šaps: Britanija će sačekati pre nego što odluči da pokrene nove napade na Hute

Velika Britanija će sačekati pre nego što odluči da pokrene nove napade na jemenske pobunjenike Hute u Jemenu u cilju zaštite međunarodnog pomorskog saobraćaja, izjavio je danas britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je rekao za Skaj njuz da će Britanija sačekati da vidi šta će se desiti i da će preduzeti nove napade protiv vojnih ciljeva Huta ukoliko se situacija ne popravi jer, kako je naveo, sloboda plovidbe je međunarodno pravo koje mora biti zaštićeno.

Velika Britanija je prošle sedmice učestvovala u vazdušnim napadima, koje su predvodile SAD, na vojne ciljeve Huta širom Jemena u znak odmazde zbog napada te grupe na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru prvoga dana napada, ali nije bila uključena u napad koji su izvele američke snage sledećeg dana, podseća Rojters.

Huti su u nedelju lansirali protivbrodsku krstareću raketu na američki razarač u južnom Crvenom moru koju je oborio američki borbeni avion, saopštila je američka vojska.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sve #više #naftnih #tankera #izbegava #Crveno #preti #rast #inflacije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja