NaslovnaPLANETAZašto je napadima na Jemen prekršeno međunaordno pravo

Zašto je napadima na Jemen prekršeno međunaordno pravo

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja osudio je vazdušne napade koje su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izveli na objekte Huta u Jemenu.

Prema njegovim rečima, ovi napadi predstavljaju oružanu agresiju grupe zemalja protiv druge države, što je u suprotnosti sa principima međunarodnog prava i Povelje UN.

– Glavni zadatak Ujedinjenih nacija, sadržan u Povelji organizacije, jeste da sprečava pretnje miru i suzbija akte agresije ili druge povrede mira u skladu sa principima međunarodnog prava. Sa velikim žaljenjem konstatujemo da smo se juče suočili upravo sa takvom situacijom: oružanom agresijom grupe zemalja protiv druge države – rekao je Nebenzja.

Naglasio je i da napade na Jemen nije odobrio Savet bezbednosti UN, kao i da ti napadi nemaju veze sa realizacijom prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN pošto on „nije primenjiv na situaciju sa komercijalnim brodovima“.

– Pravo na samoodbranu se ne može iskoristiti za osiguravanje slobode plovidbe, a naše američke kolege to odlično znaju – napomenuo je Nebenzja.

Nebenzja je izrazio zabrinutost i zbog širenja rata na Bliskom istoku, posebno u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Profimedia

Nebenzja

– Vašington očigledno ne namerava da se zaustavi na ovome – iz Bele kuće su saopštili da „zadržavaju pravo” da obnove vojna dejstva ukoliko uoče nove „pretnje”. Ne morate biti vidoviti da shvatite da će i te „pretnje” i mere reagovanja SAD određivati proizvoljno, bez imalo obzira na međunarodno pravo – kazao je Nebenzja i pozvao međunarodnu zajednicu da ošto osudi napade na Jemen, naglašavajući potrebu za intenziviranjem međunarodnih napora kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja na Bliskom istoku.

Napad na Jemen

SAD i Velika Britanija su u noći između četvrtka i petka pokrenule operaciju protiv pokreta Ansar Alah (Huti), izvodeći vazdušne napade na objekte u četiri provincije Jemena. Predsednik Džozef Bajden rekao je da je operacija odgovor na pretnju slobodi plovidbe.

Profimedia

 

Američko Ratno vazduhoplovstvo izvelo je napade na više od 60 objekata Huta, kako se navodi, koristeći preko 100 komada visokoprecizne municije različitih tipova.

Predstavnik oružanih snaga Huta Jahja Sarija rekao je da su SAD i Velika Britanija izvele 73 napada na prestonicu Sanu i provincije Hodejda, Taiz, Hadža i Sada. U napadu je poginulo pet boraca pokreta, dok je šest ranjeno.

Huti su saopštili da izvode uzvratne udare na američke i britanske vojne baze i objekte, a takođe tvrde da su prilikom raketnog napada uspeli da potope američki ratni brod u Crvenom moru. Huti poručuju da će jemenski borci odgovoriti na akcije Londona i Vašingtona koji će „zažaliti zbog svoje agresije“.

SAD se, međutim, nisu obazirale na to, pa su tokom noći između petka i subote izvršile još jedan napad na položaje Huta u Jemenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zašto #napadima #Jemen #prekršeno #međunaordno #pravo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja