NaslovnaPLANETALider Hamasa Jahja Sinvar dodat na listu terorista Evropske unije

Lider Hamasa Jahja Sinvar dodat na listu terorista Evropske unije

BRISEL – Evropski savet saopštio je danas da je na svoju listu terorista dodao lidera političkog krila palestinskog Hamasa Jahju Sinvara.

“Savet je danas odlučio da doda jednu osobu na listu terorista Evropske unije. Ova odluka je deo odgovora Evropske unije na pretnju koju predstavljaju Hamas i njegovi brutalni i neselektivni teroristički napadi u Izraelu 7. oktobra 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Sinvaru od danas zamrznuta sva sredstva i druga imovina u zemljama članicama Evropske unije.

“Pored toga, operaterima iz EU zabranjeno je da mu stave na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse”, naveli su iz Evropskog saveta.

SZO: Zabeleženo povećanje u broju obolelih od hepatitisa A

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je došlo do povećanja broja obolelih od hepatitisa A, uglavnom u centralnim delovima i oblasti Rafa na jugu, jer trenutni uslovi vodosnabdevanja i sanitarija omogućavaju širenje zaraze.

Hepatitis se uglavnom širi kada neinficirana i nevakcinisana osoba unesu hranu ili vodu koja je zaražena fecesom zaražene osobe, prenela je Al Džazira.

Prema zdravstvenoj organizaciji Ujedinjenih nacija, poplave su prijavljene širom Pojasa Gaze zbog velikog oštećenja inftrastrukture, uništenja i začepljenja kanalizacionog sistema i otpadnih voda.

Francuska i Katar sarađuju u nabavci lekova za taoce u Gazi

Francuska i Katar zajedno rade na nabavci lekova za izraelske taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštila je danas francuska ambasada u Izraelu.

Dve zemlje sarađuju od kraja oktobra, nakon što im se obratio izraelski “Forum talaca i nestalih porodica”, navedeno je iz ambasade Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron naredio je svom Ministarstvu spoljnih poslova da sastavi spisak lekova za 45 talaca, izvrši kupovinu i pošalje te lekove u Katar, prenosi Tajms of Izrael.

Lekovi su u subotu poslati u Katar i tek treba da stignu u Pojas Gaze. “Operacija je na vrhuncu”, tvrdi Francuska.

London: Skotland jardu predata dokumenta o ratnim zločinima u Pojasu Gaze

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP) saopštio je danas da je jedinici za ratne zločine Skotland jarda predao diskove i dokumenta koji, kako se tvrdi, svedoče o ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze.

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je ovoga meseca da je zabrinut zbog “politizacije” londonske policije, nakon što je ona pozvala na prikupljanje dokaza o zločinima protiv čovečnosti.

U odgovoru na taj apel, ICJP je prošle nedelje pružio dokaze u vezi sa britanskim političarima, uključujući ministre u vladi, kao i izraelske ministre, objavio je Tajms.

ICJP je ranije saopštio da ima nameru da krivično goni britanske političare zbog navodnog pomaganja i podržavanja ratnih zločina. Imena neće biti objavljivana iz pravnih razloga.

Jordanski ministar: Izrael postavlja isuviše prepreka za dostavu pomoći Gazi

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da Izrael postavlja “isuviše prepreka” humanitarnoj pomoći koja ulazi u Pojas Gaze, čime se pogoršava, kako je dodao, “ionako teška situacija Palestinaca”.

On je dodao da se zbog tih prepreka doprema samo 10 odsto ukupnih potreba dva miliona stanovnika Pojasa Gaze.

“Trenutna realnost je takva da izraelske mere sprečavaju potrebnu pomoć i samo delić se isporučuje”, rekao je Safadi na konferenciji za novinare, zajedno sa njegovom australijskom koleginicom Penijem Vongom, preneo je Rojters.

Izrael, koji nadgleda pomoć koja se dostavlja Gazi i zadržava pomoć za koju smatra da se koristi u vojne svrhe Hamasa, negira da postavlja prepreke za dopremanje.

U napadu iz Pojasa Gaze na jug Izraela ispaljeno je više od 50 raketa

Više od 50 raketa ispaljeno je danas iz Pojasa Gaze na grad Netivot na jugu Izraela, saopštile su lokalne vlasti.

U saopštenju se navodi da su izvedeni raketni udari na grad, ali da nema izveštaja o povređenima, prenosi Tajms of Izrael.

Napad na Netivot je najveći raketni udar iz Gaze na Izrael u poslednjih nekoliko nedelja.

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Lider #Hamasa #Jahja #Sinvar #dodat #listu #terorista #Evropske #unije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja