NaslovnaPLANETAPreviše Palestinaca ubijeno je u Gazi

Previše Palestinaca ubijeno je u Gazi

Foto: AP Photo/Leo Correa

TEL AVIV – Oko 25 raketa ispaljeno je u utorak ujutro na južni Izrael iz Pojasa Gaze, što je najjača paljba u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) za CNN.

Iz IDF su naveli da su rakete ispaljene prema južnom gradu Netivot, a da je većinu presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola.

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

Galerija

Nema izveštaja o povređenima. Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, preuzele su u saopštenju na svom Telegram kanalu odgovornost za napad.

Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

”Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici”, rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države – odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

”Izrael tako neće nikada upoznati pravu sigurnost. Dakle, kada sastavite integraciju u regionu, normalizaciju odnosa Izraela sa svakom zemljom, bezbednosna jamstva i obaveze, palestinsku državu, stvorili ste potpuno novi region. A onda je najveći izazov Izraela, najveći problem, i za nas, izolovani Iran”, rekao je Blinken. 

Nemačka razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu

Nemačka vlada razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu kako bi ga podržala u borbi protiv palestinske militantne grupe Hamasa, preneo je danas Špigel.

Pozivajući se na neimenovani izvor, nemački list prenosi da su se nadležna tela već složila sa zahtevom koji je uputila izraelska vlada. Berlin je u novembru primio zahtev za isporuku oko 10.000 metaka precizne municije kalibra 120 milimetara za izraelsku vojsku.

Međutim, kako nemačka namenska industrija ne može odmah da proizvede toliku količinu municije, razmatra se opcija da se municija prvo pošalje iz zaliha nemačke vojske, kako bi se što pre odgovorilo na zahtev, navodi Špigel.

Kirbi: Američki izaslanik Bret Mekgurk u Kataru pregovora o taocima Hamasa u Gazi

Američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk boravio je poslednjih nekoliko dana u Dohi u Kataru radi ”veoma intenzivnih i ozbiljnih razgovora” o taocima koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze, rekao je američki portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Džon Kirbi rekao je da se SAD “nadaju” da bi pregovori uz posredovanje Katara mogli da obezbede oslobađanje preostalih zarobljenika u Gazi, prenela je Al Džazira.

”Ne želim da govorim previše o tome jer imamo ove razgovore, ali se nadamo da će oni uroditi plodom”, rekao je Kirbi.

Kasavaneh: Mir sa Izraelom ostaje strateški izbor Jordana

Jordanski premijer Bišer al Kasavaneh rekao je danas da mir sa Izraelom ostaje strateški izbor te zemlje, ali da bi svaki pokušaj da se Palestinci nateraju da migriraju u Jordan predstavljao ”egzistencijalnu pretnju”.

Kasavneh je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da bilo kakve akcije i uslovi koji generišu i stvaraju masovno raseljavanje stanovništva predstavljaju jasno kršenje mirovnog sporazuma, aludirajući na sporazum Jordana sa Izraelom iz 1994. godine.

“To predstavlja egzistencijalnu pretnju na koju ćemo morati da reagujemo i nadamo se da nikada nećemo doći do te tačke, jer smo čvrsto posvećeni sveobuhvatnom miru”, naveo je on, preneo je Rojters.

Kasavaneh je kazao i da su regionalni projekti sa Izraelom u koje je uloženo više miliona dolara koji su podrazumevali trgovinu energijom i vodom pre 7. oktobra sada suspendovani.

“U trenutnim okolnostima užasnih scena koje se iz dana u dan, iz sata u sat, prikazuju na ekranima o pokolju u Gazi, o neselektivnom gađanju civila, većinom dece i žena, ti projekti su nesprovodivi”, rekao je Kasavaneh. 

Norveška predvodi razgovore o stvaranju jedinstvene palestinske vlade

Nekoliko evropskih država, nekoliko ”zabrinutih arapskih zemalja” i SAD rade na konceptu jedinstvene palestinske vlade koja bi mogla da privuče sredstva za obnovu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Eide u Davosu.

”Izvestan broj zemalja radi sa nama, pokušavajući da izgradi vladu širokog jedinstva”, rekao je Bart Eide, ne navodeći konkretne zemlje, prenosi Rojters.

Bart Eide je rekao da rad na rešenju o dve države postaje hitan kako se sukob širi u regionu, ali da samo SAD i izraelski narod mogu da utiču na stav Izraela.

”Ono što možemo da uradimo je da radimo na palestinskom jedinstvu i da radimo na modelima sa zainteresovanim zemljama. Dugoročna stabilnost Izraela i mir i prosperitet za Palestince zahtevaju rešenje sa dve države”, rekao je on. 

Izrael oštetio skladište Agencije UN za pomoć Palestincima

Izraelske snage gađale su i oštetile skladište zaliha koje pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) u gradu Deir el-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze.

Zgrada koju UNRWA koristi kao skladište kako bi obezbedila osnovne zalihe u Gazi, pretrpela je značajnu štetu usled artiljerijskog granatiranja, intenzivne vatre i vazdušnih napada u blizini, prenosi Al Džazira.

Pored zidova, uništeno je i najmanje jedno vozilo UNRWA. 

Lider Hamasa Jahja Sinvar dodat na listu terorista EU

Evropski savet saopštio je danas da je na svoju listu terorista dodao lidera političkog krila palestinskog Hamasa Jahju Sinvara.

“Savet je danas odlučio da doda jednu osobu na listu terorista Evropske unije. Ova odluka je deo odgovora Evropske unije na pretnju koju predstavljaju Hamas i njegovi brutalni i neselektivni teroristički napadi u Izraelu 7. oktobra 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Sinvaru od danas zamrznuta sva sredstva i druga imovina u zemljama članicama Evropske unije.

“Pored toga, operaterima iz EU zabranjeno je da mu stave na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse”, naveli su iz Evropskog saveta.

SZO: Zabeleženo povećanje u broju obolelih od hepatitisa A

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je došlo do povećanja broja obolelih od hepatitisa A, uglavnom u centralnim delovima i oblasti Rafa na jugu, jer trenutni uslovi vodosnabdevanja i sanitarija omogućavaju širenje zaraze.

Hepatitis se uglavnom širi kada neinficirana i nevakcinisana osoba unesu hranu ili vodu koja je zaražena fecesom zaražene osobe, prenela je Al Džazira.

Prema zdravstvenoj organizaciji Ujedinjenih nacija, poplave su prijavljene širom Pojasa Gaze zbog velikog oštećenja inftrastrukture, uništenja i začepljenja kanalizacionog sistema i otpadnih voda.

Francuska i Katar sarađuju u nabavci lekova za taoce u Gazi

Francuska i Katar zajedno rade na nabavci lekova za izraelske taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštila je danas francuska ambasada u Izraelu.

Dve zemlje sarađuju od kraja oktobra, nakon što im se obratio izraelski “Forum talaca i nestalih porodica”, navedeno je iz ambasade Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron naredio je svom Ministarstvu spoljnih poslova da sastavi spisak lekova za 45 talaca, izvrši kupovinu i pošalje te lekove u Katar, prenosi Tajms of Izrael.

Lekovi su u subotu poslati u Katar i tek treba da stignu u Pojas Gaze. “Operacija je na vrhuncu”, tvrdi Francuska.

Izvestilac UN: Masovno izgladnjivanje u 21. veku, kao u Gazi, bilo nezamislivo

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, Frančeska Albanese, saopštila je danas da nikada nije mogla da zamisli da će svet prisustvovati masovnom izgladnjavanju u 21. veku.

“Nikada ne bih pomislila da ćemo prisustvovati masovnom izgladnjavanju ovih razmera u 21. veku. Ali vidimo to u Gazi, posle 100 dana bombardovanja – ne dopušta se dovoljna isporuka hrane, vode i goriva. Deca prva umiru, a onda odrasli, i to ispred naših očiju”, navela je Albaneze na platformi X (Tviter).

Ona je uputila apel Izraelu.

“Moja molba Izraelu je – ne možemo ovo bez vas. Apsolutno razumem vaš bol, uključujući i bol zbog talaca koji su i dalje u Gazi. Ali, nemojte, molim vas, da zanemarujete obim razaranja u Gazi, posebno protiv dece. Polovina populacije je zaglavljena u ovom hororu. Niko nije siguran”, istakla je ona.

Rijad: Normalizacija odnosa sa Izraelom povezana sa dvodržavnim rešenjem

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan pozvao je danas na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, ističući da bi Saudijska Arabija bila zainteresovana za sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom koji bi bio povezan sa dvodržavnim rešenjem za Izrael i Palestince.

Bin Farhan je rekao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je Saudijska Arabija u potpunosti saglasna da mir u regionu Bliskog istoka može biti postignut samo ukoliko je u Izraelu mir, a da se to može postići samo, kako je naveo, stvaranjem palestinske države, objavio je “Tajms of Izrael”. 

“Ono što Izrael sada radi dovodi u opasnost izglede za regionalni mir i bezbednost”, ukazao je Bin Farhan.

Prema njegovim rečima, mora postojati prekid vatre sa svih strana kao polazna tačka za mir u regionu.

London: Skotland jardu predata dokumenta o ratnim zločinima u Pojasu Gaze

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP) saopštio je danas da je jedinici za ratne zločine Skotland jarda predao diskove i dokumenta koji, kako se tvrdi, svedoče o ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze.

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je ovoga meseca da je zabrinut zbog “politizacije” londonske policije, nakon što je ona pozvala na prikupljanje dokaza o zločinima protiv čovečnosti.

U odgovoru na taj apel, ICJP je prošle nedelje pružio dokaze u vezi sa britanskim političarima, uključujući ministre u vladi, kao i izraelske ministre, objavio je Tajms.

ICJP je ranije saopštio da ima nameru da krivično goni britanske političare zbog navodnog pomaganja i podržavanja ratnih zločina. Imena neće biti objavljivana iz pravnih razloga.

Jordanski ministar: Izrael postavlja isuviše prepreka za dostavu pomoći Gazi

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da Izrael postavlja “isuviše prepreka” humanitarnoj pomoći koja ulazi u Pojas Gaze, čime se pogoršava, kako je dodao, “ionako teška situacija Palestinaca”.

On je dodao da se zbog tih prepreka doprema samo 10 odsto ukupnih potreba dva miliona stanovnika Pojasa Gaze.

“Trenutna realnost je takva da izraelske mere sprečavaju potrebnu pomoć i samo delić se isporučuje”, rekao je Safadi na konferenciji za novinare, zajedno sa njegovom australijskom koleginicom Penijem Vongom, preneo je Rojters.

Izrael, koji nadgleda pomoć koja se dostavlja Gazi i zadržava pomoć za koju smatra da se koristi u vojne svrhe Hamasa, negira da postavlja prepreke za dopremanje.

U napadu iz Pojasa Gaze na jug Izraela ispaljeno je više od 50 raketa

Više od 50 raketa ispaljeno je danas iz Pojasa Gaze na grad Netivot na jugu Izraela, saopštile su lokalne vlasti.

U saopštenju se navodi da su izvedeni raketni udari na grad, ali da nema izveštaja o povređenima, prenosi Tajms of Izrael.

Napad na Netivot je najveći raketni udar iz Gaze na Izrael u poslednjih nekoliko nedelja.

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

“>

AP Photo/Leo Correa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pripadnici njene 401. oklopne brigade u Beit Lahiji pronašli oko 100 raketnih lansera i najmanje 60 raketa koje je Hamas pripremio za lansiranje, dodajući da su u borbama u toj oblasti ubijene desetine operativaca Hamasa.

IDF navodi i da su na severu Gaze borbeni helikopter i još jedna letelica delovali protiv grupe Hamasovih boraca i ubili njih devetoro, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, na jugu Pojasa Gaze nekoliko borbenih aviona napalo je operativce Hamasa u oblasti Kan Junis, a jedan jurišni helikopter je pogodio “osmatrački položaj koji koristi ta teroristička grupa”.

Izveden je i vazdušni napad na lanser protivtenkovskih navođenih raketa Hezbolaha u Kafr Kiliju, na jugu Libana, dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

U zajedničkom saopštenju Svetskog programa za hranu (WFP), UNICEF-a, Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) navodi se da su količine pomoći koje stižu do stanovnika Gaze daleko ispod onoga što je potrebno da se spreči smrtonosna kombinacija gladi, neuhranjenosti i bolesti.

Apel je upućen nakon što je analiza UN potvrdila da se čitavo stanovništvo Gaze suočava sa najmanje kriznim nivoom nesigurnosti kada je reč o hrani, prenela je Al Džazira.

Agencije su pozvale Izrael da iskoristi luku Ašdod, koja se nalazi oko 40 kilometara severno od Gaze, kako bi omogućila dopremanje više pomoći.

Takođe su pozvale vlasti da otvore više prelaza u enklavi, uz istovremeno omogućavanje komercijalnog saobraćaja.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela niz vazdušnih napada na objekte militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu.

Kako se navodi, pogođeno je desetak objekata koji navodno pripadaju Hezbolahu, uključujući osmatračnice i vojne objekte, prenosi Tajms of Izrael.

“Hezbolah koristi ovo područje u terorističke svrhe”, ističu iz IDF-a i dodaju da postoji na desetine objekata libanske militantne grupe koji su skriveni u šumovitom području.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Previše #Palestinaca #ubijeno #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja