NaslovnaPLANETASAD napale protivbrodske rakete Huta

SAD napale protivbrodske rakete Huta

VAŠINGTON – Američka vojska izvršila je danas novi napad na Jemen, gađajući protivbrodske balističke rakete na teritoriji koju kontrolišu militantni Huti, rekla su dva američka zvaničnika za Rojters.

Ovo je najnovija vojna akcija protiv ove grupe, koja napada teretne brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici, koji su govorili uz uslov da ostanu anonimni, rekli su da su ciljali četiri protivbrodske rakete. 

Teretni brod pogođen projektilom kod Jemena

Još jedan teretni brod pogođen je projektilom nedaleko od obale Jemena, javio je danas Skaj njuz pozivajući se na izveštaje.

Britanska pomorska bezbednosna kompanija Ambrej upozorila je danas da je grčki brod koji plovi pod zastavom Malte pogođen projektilom.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), koja pruža bezbednosne informacije teretnim brodovima, takođe je saopštila da je dobila izveštaj o incidentu na oko 185 kilometara severozapadno od Salefa.

“Brodovima je savetovano da prolaze (kroz Crveno more) oprezno i da jave svaku sumnjivu aktivnost UKMTO-u”, navela je ova organizacija na platformi X (Tviter).

Jemenski Huti zapretili su da će gađati svaki brod koji prolazi pored njihove teritorije kod Jemena, ukoliko se posada ne oglasi pre prolaska i potvrdi da nema veze sa Izraelom.

Nakon nekoliko dana pauze, četiri katarska tankera nastavila su plovidbu Crvenim morem

Četiri katarska tankera sa tečnim gasom nastavila su plovidbu Crvenim morem ka Sueckom kanalu, nakon nekoliko dana pauze zbog napada jemenskih, pro-iranskih pobunjenika Huta, potvrdili su danas nadležni.

Huti napadaju komercijalne brodove koji plove kroz Crveno more pokušavajući, kako tvrde, da pruže podršku Palestincima u ratu sa Izraelom, prenosi Rojters.

Napadi jemenskih pobunjenika poremetili su trgovinu na glavnoj pomorskoj ruti koja povezuje istok i zapad i kojom se obavlja oko 12 odsto globalnog pomorskog transporta.

Nakon američkih i britanskih vazdušnih udara na ciljeve Huta u Jemenu, pobunjenici su u ponedeljak najavili da će proširiti svoje napade u Crvenom moru i na američke brodove.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SAD #napale #protivbrodske #rakete #Huta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja