NaslovnaZDRAVLJESrpkinja koju svet obožava sad prodaje preparate s kojima planira da živi...

Srpkinja koju svet obožava sad prodaje preparate s kojima planira da živi 110 godina

„Umetnice ozbiljno shvataju tek posle 100, pa ako uspem, možda će me konačno shvatiti ozbiljno”.

Umetnica Marina Abramović, koja je kroz svoje performanse neretko ispitivala granice ljudskog tela, sad ima 77 godina i reklamira novu liniju za negu kože i velnes. Zapravo, njen brend je fokusiran na dugovečnost, a razvila ga je u saradnji s dr Nonom Brener, lekarkom i holističkom praktičarkom koja joj je pomogla da se izleči od lajmske bolesti.

Marina Abramović; Foto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

„Metod dugovečnosti Marine Abramović“ je, prema njenim rečima „stil života i filozofija koja naglašava važnost življenja u skladu sa prirodom. Ukorenjen je u verovanju da prava lepota i vitalnost potiču iz holističkog negovanja sebe“.

Dr Nonu Brener upoznala je, kaže, slučajno, 2017. godine, dok se borila s lajmskom bolešću koja je bila pogoršana „godinama uzimanja antibiotika koji su joj potpuno uništili sistem“. „Probudiš se ujutru i moraš da odlučiš da li ćeš da opereš zube ili da se očešljaš. Uvek sam bila veoma, veoma umorna. Nisam imala energije, patila sam od napada panike… Bilo je stvarno jako loše”, objasnila je Abramović. Posle nekoliko meseci tretmana dr Brener, koji je navodno uključivao i korišćenje pijavica, umetnica kaže da je bila potpuno izlečena. Austrijska doktorka svoj uspeh sa klijentima pripisuje kombinovanju naučnih metoda sa tradicionalnom medicinom koju je naučila od tibetanskog lekara, ima svoj „centar za dugovečnost“, a sad i preparate uz koje Abramović staje i svojim 77-godišnjim licem i otiscima prstiju (koji su deo vizuelnog identiteta proizvoda).

„Nona je odlučila da živim 110 godina“, rekla je Abramovićeva za Vogue. „Umetnice ozbiljno shvataju tek posle 100, pa ako uspem, možda će me konačno shvatiti ozbiljno“, našalila se.

A šta zapravo sadrže ti preparati koji se prodaju kao potpuno prirodni eliksiri?

Asortiman se (bar zasad) sastoji od četiri proizvoda koji su predstavljeni na posebnom Marininom sajtu. Losion za lice sadrži belo brašno i belo vino za nadoknadu esencijalnih hranljivih materija u koži, kao i vitamin C i hijaluronsku kiselinu za osvetljavanje i dubinsku hidrataciju. Bočica košta 199 funti (nešto preko 27.000 dinara).

Tu su i tri vrste „kapi za blagostanje“, koje se piju i koštaju po 99 funti. Anti-alergijske kapi su formulisane sa korenom sladića i šilajitom, mineralom koji se nalazi na Himalajima i koristi se u ajurvedskoj medicini za ublažavanje alergijskih reakcija. Kapi za imunitet sadrže čili papričice za ubrzavanje metabolizma i svež beli luk za poboljšanje sposobnosti u borbi protiv infekcija, zatim polen, limun, bobice gloga. Kapi za energiju su pune antioksidanata, kao što su jantarna kiselina i sok od brusnice, za podršku proizvodnji ćelijske energije i borbu protiv oksidativnog stresa.

„Marina Abramović prodaje hidrantnu kremu? Ne znam da li da se smejem, ili da plačem“ – skeptična je na startu kolumnistkinja lista „Guardian“ Ema Bedington, dok je britanski „Vogue“ objavio intervju sa srpskom umetnicom u kojem ona kaže da je kritike te vrste ne opterećuju:  „Ne lažem, ne pravim kompromise, ono što vidite je ono što dobijate i ono što dobijate je čista istina. Ovo je kredibilitet“, kaže ona. Naravno, ima i mnogo onih koji misle da je i „ovaj projekat zapravo umetnost, a sve će biti otkriveno kasnije“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srpkinja #koju #svet #obožava #sad #prodaje #preparate #kojima #planira #živi #godina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja