NaslovnaRAZONODASve je spremno za Treći svetski rat

Sve je spremno za Treći svetski rat

Definicija globalnog odnosno svetskog rata glasi: više međunarodno važnih zemalja uključeno je u ratna dejstva na širem području regiona, kontinenta ili sveta. Sudeći po tome sve je spremno za Treći svetski rat.

Čini se da on može da izbije svakog trenutka. Koliko god to zastrašujuće zvučalo, to je realnost. U ovom trenutku postoje tri tačke na planeti gde bi novi globalni sukob mogao da izbije.

Prva je Ukrajina. Rat između Rusije i Ukrajine je znatno veći sukob od bilateralne konfrontacije. Na strani Ukrajine bori se veliki broj stranih dobrovoljaca iz Evrope i Amerike. Kijev bi odavno kapitulirao bez vojne pomoći NATO pakta i naravno, finansijske podršle celokupnog Zapada. Rusija, sa druge strane, u Iranu nabavlja dronove. Municija stiže iz Severne Koreje.

Postoje jasno definisane globalne politike koje se sukobljavaju u Ukrajini. Jedino što još nije došlo do otvorenog sukoba Zapada i Istoka na frontu.

Druga tačka je Tajvan. Na to ostvro su nakon Drugog svetskog i građanskog rata u Kini izbegle nacionalne snage Čang Kaj Šeka. Kina polaže pravo na Tajvan. Peking šalje pozive Tajpeju da se prikloni matici. Amerika to nikada neće dozvoliti. Jer, Tajvan treba Americi.  Tajvan predstavlja nepotopivu branu koja sprečava Kinu da izađe na Pacifik. Na jugu su Filipini, Vijetnam i Indonezija. Na severu su Japan i Južna Koreja zbog čega kineski trgovački i vojni brodovi imaju pristup otvorenom moru samo kroz uske prolaze koje Amerika lako može da blokira.

I u tom delu sveta su podeljene uloge. Japan i Južna Koreja su neupitni saveznici Amerike. Kina može da se pouzda u Severnu Koreju i eventualno Rusiju. Oružja ima na pretek, nedostaje samo varnica.

Na kraju, ali sa najvećim potencijalom da bude mesto gde će izbiti Treći svetski rat jeste Bliski istok. Teroristički napad Hamasa na Izrael i prekomerna reakcija Tel Aviva u nastojanju da sa lica zemlje izbriše Hamas, uzburkala je taj deo sveta. I šire. Taman kada je delovalo da će sve ostatii granicama Pojasa Gaze, sukob se proširio u Adenski zaliv. Kroz moreuz Bab El Mandeb, između Džibutija i Jemena, prolaze brodovi koji transportuju 15 odsto robe na globalnom nivou. Huti raketama gađaju brodove zemalja koji podržavaju Izrael. Oni na taj način pružaju podršku Hamasu i zahtevaju prekid napada na Gazu.

Amerika, Kanada, Holandija i Velika Britnija poslali su ratne brodove da zaštite trgovačke brodove. Udari po položajima Huta širom Jemena, dodatno su raspalili strasti.

Ako tome pridodamo i činjenicu da Iran lako može da podvodnim minama i raketnim udarima sa kopna, mora i vazduha blokira Ormuz, postaje jasno koliko je mir ugrožen. Ormuz je najvažnija naftna arterija na svetu. Kroz njega dnevno prođe 20,5 miliona barela nafte. Bez te nafte i transporta kroz Adenski zaliv, svet će se naći na ivici kolapsa. Prostor za delovanje je veoma uzak a niko ne želi da odstupi…

Dakle, na najmanje tri tačke na našoj planeti sve je spremno za treći svetski rat.  

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sve #spremno #Treći #svetski #rat

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja