NaslovnaZDRAVLJEJedna zaista važna stvar koja mora da vam bude na listi prioriteta...

Jedna zaista važna stvar koja mora da vam bude na listi prioriteta za 2024. godinu

Ranijih decenija čuli bismo da je neki dalji rođak ili poznanik oboleo od najteže bolesti, a današnje vreme, nažalost, sa sobom nosi pravu epidemiju ozbiljnih oboljenja i kancera. Ali ako je nešto dobro u svemu tome je to što je medicina napredovala, pa su nam dostupne brojne mogućnosti za ranu dijagnostiku. Uz malo brige i volje, bolest može na vreme da se otkrije, a to može da znači razliku između života i smrti.

Naime, u svemu tome neizmerno je važno da li brzo, odnosno blagovremeno možemo da dođemo do medicinskog imidžinga, tj. magnetne rezonance, ultrazvuka, CT skenera… Provera zdravlja na vreme, i ako se pojavi neki sumnjiv simptom, i bez ikakvih simptoma, može da spasi glavu.

Medicinski imidžing je proces korišćenja tehnologije za posmatranje ljudskog tela s cljem dijagnostikovanja, praćenja i lečenja zdravstvenih problema. Najpoznatije tehnike medicinskog imidžinga su snimanje ultrazvukom, magnetnom rezonancom (MRI), kompjuterizovana tomografija (CT), pozitronska emisiona tomografija (PET)… Uz pomoć moćnih aparata nastaju slike unutrašnjih organa i tkiva koje lekari potom tumače, traže eventualne anomalije i onda daju odgovarajuću terapiju.

„Magnetna rezonanca je od najveće pomoći kada želite da pogledate bolesti koje uključuju meko tkivo, kao što su mišići, tetive i krvni sudovi“, objašnjava dr Šrejas Vasanavala sa Univerziteta Stanford.

Medicinski imidžing je posebno koristan kada je u pitanju otkrivanje raka. Takve teške bolesti zahtevaju veoma rano otkrivanje da bi se poboljšale šanse za preživljavanje. A medicinsko snimanje omogućava lekarima da otkriju tumor u najranijim fazama. Na primer, kompjuterizovana tomografija omogućava lekarima da vide tumor dok je još mali kao zrno pirinča i ta tehnologija značajno smanjuje smrtnost.

Dodatna prednost je smanjenje invazivnih bolničkih procedura, što znači i kraće vreme oporavka. Te minimalno invazivne procedure omogućavaju pacijentima da se vrate svom svakodnevnom životu brže nego što bi mogli pre nego što je ova tehnologija napravila pravu revoluciju u medicini.

Medicinski imidžing je, bez sumnje, promenio živote mnogih ljudi nabolje, a tehnologija samo nastavlja da napreduje.

Osim toga, kod ranog otkrivanja bolesti je vrlo važno i raditi sistematski pregled makar jednom godišnje ako nema simptoma, a po potrebi preglede raditi i češće.

U okviru godišnjeg sistematskog pregleda treba uraditi kompletnu krvnu sliku, treba proveriti šećer i masnoće u krvi, trigliceride, ureu, kreatinin, tj. analize bubrega, zatim analize za jetru, gvožđe, urin, ali i EKG. U okviru laboratorije žene treba da urade i hormone štitaste žlezde, a muškarci od 40. eventualno 50. godine treba da rade i PSA, tj. tumor marker za kancer prostate. Osim toga lekari preporučuju i ultrazvuk stomaka i bubrega, da muškarci urade i ultrazvuk prostate, a žene da urade klompletan ginekološki pregled i ultrazvuk dojki.

To je po pravilu dovoljno za početak da se neki problem otkrije na vreme ili da se potvrdi da ste zdravi.

Ako se nešto sumnjivo otkrije, ide se kod specijaliste, koji će dalje preporučiti magnetnu rezonancu ili neki drugi vid dodatne dijagnostike i zatim predložiti najbolje rešenje.

U mnogim firmama, i državnim i privatnim, organizovan je godišnji sistematski pregled za zaposlene i to svakako treba iskoristiti. U suprotnom, treba ići na preglede u sopstvenoj režiji jer šta je zaista vrednije od zdravlja. Jednostavno moramo da budemo svesni – na zdravlje treba misliti na vreme, a ne kad ga izgubimo. Zato na svoju listu prioriteta za 2024. godnu, ali i svaku narednu, stavite preventivni pregled. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a značiće neizmerno.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jedna #zaista #važna #stvar #koja #mora #vam #bude #listi #prioriteta #godinu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja