NaslovnaRAZONODAŠta se dešava sa vašim telom kada prestanete da pušite vejp

Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da pušite vejp

Mnogi misle da je vejp manje štetan od pušenja duvana, jer ne sadrži ni duvan ni katran, koji su glavni uzročnici raka pluća i drugih bolesti kod pušača.

Međutim, vejp sadrži nikotin, supstancu koja izaziva zavisnost, povišen krvni pritisak, srčane probleme i oštećenje mozga kod mladih ljudi.

Vejp, takođe, sadrži druge hemikalije, kao što su diacetil, mnoge kancerogene supstance, teški metali i isparljiva organska jedinjenja (VOC), koji mogu biti štetni za pluća, srce i druge organe.

Vejp, za razlikuod cigareta, izazva ozbiljne povrede pluća, koje se nazivaju EVALI (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury), koje su dovele do hiljada hospitalizacija i smrti u SAD. Ove povrede pluća su, uglavnom, povezane sa upotrebom ilegalnih proizvoda koji sadrže vitamin E acetat, koji se, navodno, više ne koristi u vejp tečnostima.

Dalje, vejp može uticati na kardiovaskularno zdravlje tako što povećava krvni pritisak i puls, smanjuje protok krvi u srcu i pogoršava rezultate testova opterećenja. Ovi efekti su slični ili čak gori od onih koje izaziva pušenje duvana.

Ukoliko ste rešili da odustanete od pušenja vejpa, evo nekih promena koje možete očekivati po mesecima kada prestanete da koristite vejp:

Možda ćete osetiti simptome „skidanja“ sa nikotina, kao što su glavobolja, razdražljivost, nesanica, anksioznost, depresija, žudnja, mučnina, znojenje, tremor i povećan apetit. Ovi simptomi su normalni i obično nestaju nakon nekoliko nedelja. Takođe, možete primetiti poboljšanje u disanju, cirkulaciji, krvnom pritisku, srcu, plućima i ukusu. Rrizik od srčanog udara i moždanog udara se smanjuje.

Vaša zavisnost od nikotina se smanjuje i više ne osećate jaku potrebu za pušenjem vejpa. Vaš imuni sistem jača i vaše telo se bolje bori protiv infekcija i upala. 

Vaša plućna funkcija se poboljšava i imate manje kašlja, otežanog disanja i zviždanja u grudima. Vaša koža, kosa, zubi i desni izgledaju zdravije i lepše.

Vaša zavisnost od nikotina je gotovo nestala i vi ste ponosni na sebe što ste prestali da koristite vejp. Vaše telo se potpuno oporavlja od štetnih efekata korišćenja vejpa i vaše zdravlje se znatno poboljšava. 

Rizik od raka pluća, usne duplje, grla i jednjaka se smanjuje. Vaša energija, raspoloženje, pamćenje i koncentracija se povećavaju. Kvalitet vašeg života se poboljšava i uživate u aktivnostima koje niste mogli da radite dok ste koristili vejp.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #dešava #vašim #telom #kada #prestanete #pušite #vejp

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja