NaslovnaVESTIBaja Mali Knindža nepostojećim koncertom nasekirao Pokret slobodnih građana — RT Balkan

Baja Mali Knindža nepostojećim koncertom nasekirao Pokret slobodnih građana — RT Balkan

Partija Pavla Grbovića zatražila je odlaganje nastupa koji uopšte i nije bio zakazan

Nakon što nije uspela da zaštiti Srbe od pesme “Veseli se srpski rode” , drugosrbijanska “muzička policija” pokušava da ovih dana narod zaštiti bar od “zloglasnog” krajiškog pevača Baje Malog Knindže.

Tako je Pokret slobodnih građana čiji su članovi nedavno osuđivali puštanje pesme Danice Crnogorčević tokom nastupa srpskih tenisera na Dejvis kupu, sada zatražio odlaganje nastupa pevača Mirka Pajčina u Novom Sadu.

Agilni kakvi jesu, iz Pokreta slobodnih građana zatražili su pomeranje Bajinog koncerta – koji, međutim, uopšte nije nije ni bio zakazan.

Novosadski odbor stranke Pavla Grbovića uhvatio se zapravo za “patku” – jer reč je o fotomontaži sa društvenih mreža, na kojoj je bilo navedeno da će se koncert Baje Malog Knindže održati na Spensu, “na Bogojavljensku noć”.

Potrčali su zato da izričito zahtevaju od gradskih vlasti “da zaštite građane od potencijalne štete koja proizlazi iz promocije nacionalističkih i ratnohuškačkih ideologija” i da obavezno otkažu koncert “ove jednako tragikomične verzije srbijanskog Tompsona”.

“U Novom Sadu, kao multnietičkom i multikulturalnom gradu, nema mesta za nastupe pevača poput Mirka Pajčina koji je poznat po tome što u svojim nacionalističkim i ratnohuškačkim pesmama glorifikuje četničke zločince i saradnike okupatora poput Momčila Đujića i Draže Mihailovića, time promovišući otvoreni fašizam”, naveo je sekretar gradskog odbora PSG Siniša Knežević, a preneo portal “021”.

Baja Mali Knindža i katolički Božić: Kako je pesma poljuljala vlast u Tivtu (VIDEO)

Za Pokret slobodnih građana “nedopustivo” je i “sramotno” da u ovom gradu nastupa pevač sa pesmama koje sadrže, za njih izgleda nedopustive stihove kao što su “kad sam bio mali znao sam svoj pravac, oni bili katolici, a ja pravoslavac”.

To što se neko usudio da peva o svojoj veri, prosvetljuju nas oni, znači da direktno poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima nacionalnih i verskih manjina.

Jer Srbi su, u narativu PSG-a narod nesuočen sa zločinima, a njihova je “moralna i društvena obaveza” da  se bore protiv nacionalizma, između ostalog, prekrštavajući te iste Srbe u “Srbijance”.

“Nedopustivo je da se u srbijanskom društvu koje se nije suočilo sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni u njegovo ime, u centru Vojvodine, slave ratni zločinci koji su počinili genocid i mnoga druga zverstva”, naveo je Knežević

Logoreični nastup pun zgražavanja najvećim neprijateljem evropske Srbije, Bajom Malim Knindžom, iz PSG-a su održali ne obazirući se na činjenicu da su iz “Spensa” za portal “021” demantovali da je njegov koncert uopšte i zakazan. 

Budući da su, predstavljajući se sve vreme kao ozbiljna partija, potpuno amaterski reagovali na neistinitu i neproverenu vest, za očekivati bi bilo da su se nakon što su naseli na lažnu informaciju, bar izvinili.

No, za njih je, kako kažu, to što su proširili lažne vesti, predstavljajući Srbe kao krvožedne nacionaliste koji u pesmom veličaju  genocid  – “samo nijansa”.

U saopštenju pod nazivom “Bitno je da koncerta nema, sve ostalo su nijanse”, oni su naveli da žele da isprave nedoumice koje su “nenamerno” izazvali u vezi sa najnovijim “potencijalnim ‘nastupom’ Baje Malog Knindže u Novom Sadu, za koji se ispostavilo da je dezinformacija”.

Hrvati nastavljaju progon: Srbe hapse i zbog objave pesama na društvenim mrežama

“Za nas kao pokret, koji je suštinski odan vrednostima demokratije, multikulturalnosti, multikonfesionalizma, antifašizma i antinacionalizma, bitno je da koncerta nema. ‘Princip je isti, sve su ostalo nijanse.’ Ključno je da ostanemo fokusirani na suštinski važne ciljeve, kao što je očuvanje našeg Novog Sada kao tolerantnog grada. A što se tiče toga da smo ‘naseli na foru’, jesmo, ali su vrednosti koje zastupamo uvek principijelne i jasne, i sa njima nema kompromisa”, zaključuju u PSG-u.

Ničim izazvan napad na Baju Malog Knindžu desio se u danima nakon što je pevača Ordenom Njegoša prvog reda povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, odlikovao Milorad Dodik.

Kako je istaknuto na ceremoniji dodele priznanja, Mirko Pajčin je estradni umetnik, pevač, tekstopisac, kompozitor, veliki rodoljub i patriota, a izdvaja se po rodoljubivim pesmama koje pronose slavu srpskog naroda širom sveta.

“Čuva tradiciju našeg naroda i opeva naše heroje. Ono što ga izdvaja jesu njegova pokretačka energija i harizma te ljubav prema korenima i otadžbini”, istaknuto je prilikom dodele nagrade.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Baja #Mali #Knindža #nepostojećim #koncertom #nasekirao #Pokret #slobodnih #građana #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja