NaslovnaRAZONODANestajanje ptica grabljivica u Africi imaće nepredviđene posledice po ljude

Nestajanje ptica grabljivica u Africi imaće nepredviđene posledice po ljude

Prema novoj studiji afričke ptice grabljivice doživele su rasprostranjeni kolaps populacije koji može doneti nepredviđene posledice po ljude.

Tropske vrste grabljivica, uključujući borilačkog orla i tamnog jastreba koji peva, nestale su sa područja afričkog kontinenta u poslednjih 40 godina, pokazuje nova analiza, jer su mnoge divlje oblasti pretvorene u obradivo zemljište. Nekoliko afričkih ptica grabljivica je u ovom veku na putu da izumre u mnogim zemljama.

U časopisu „Nature Ecologi and Evolution” objavljeno je novo istraživanje koje je otkrilo da je skoro 90 odsto od 42 proučavane vrste grabljivica doživelo pad u broju jedinki, pri čemu su više od dve trećine globalno ugrožene.

Slučaj u Indiji devedesetih godina

Dr Fil Šo, autor studije na Univerzitetu Sent Endruz, rekao je da bi nestanak više vrsta grabljivica mogao imati neželjene posledice po ljude navodeći primer koji se desio u Indiji početkom devedesetih godina.

Tada se stoka u toj zemlji lečila diklofenakom koji je otrovao lešinare jer su jeli tu stoku. Na tom staništu nestalo je čak 99,9 odsto lešinara što je prouzrokovalo nagomilavanje velikog broja leševa mrtvih životinja.

Tako su se razvijale smrtonosne bolesti, voda je bila zagađena, porastao je i broj slučajeva besnila kod divljih pasa. Sve to se negativno odražavalo na čoveka, prenosi sajt „Gardijan“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nestajanje #ptica #grabljivica #Africi #imaće #nepredviđene #posledice #ljude

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja