NaslovnaPLANETANovi slovački premijer tvrdio Ukrajini "više neće dati ni metak". Sada se...

Novi slovački premijer tvrdio Ukrajini “više neće dati ni metak”. Sada se predomislio, a ovo je pozadina priče

Slovački parlament podržao je juče amandman koji bi ovlastio ministarstvo odbrane da odobrava izvoz oružja utirući put javnim i privatnim kompanijama za oružje da nastave da naoružavaju Ukrajinu. Time je došlo do totalnog preokreta predizbornog obećanja premijera Roberta Fica, koji je tvrdio da više neće poslati “nijedan metak” Kijevu.

Zakonodavno telo je većinom odobrilo promenu predloženog zakona. Predsednica Zuzana Čaputova prethodno je stavila veto na predlog zakona koji odobren u ubrzanom postupku malo pre Božića, obrazlažući to time da ministarstvo odbrane nije imalo stručne resurse za procenu potencijalnih rizika od prodaje oružja po međunarodni ugled i bezbednost Slovačke, piše Index.hr.

„Oligarsi koji stoje iza Smera puno dobijaju prodajom oružja Ukrajini“

Ali kritičari očiglednog preokreta, jer je veto na izvoz oružja do sada bio u nadležnosti ministarstva spoljnih poslova i obaveštajne službe SIS, rekli su da je Ficov stav protiv oružja u Ukrajini bio usmeren na privlačenje glasova njegovoj stranci Smer na prošlogodišnjim izborima te da bi dobit koja bi se ostvarila od naoružavanja Kijeva osigurala nastavak izvoza.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

„Oligarsi koji stoje iza Smera iz odbrambenog sektora puno dobijaju time što mogu da prodaju svoje proizvode u Ukrajini i uvek je bilo jasno da će nastaviti sa svojim snabdevanjem“, rekao je za Politiko Jaroslav Naď, slovački ministar odbrane u prethodnoj vladi.

Zlatno doba slovačke industrije oružja

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. pokazala se vrlo profitabilnom za slovački odbrambeni sektor, a naročito za proizvođača oružja ZVS Holding, zajedničke kompanije ćerke privatne MSM Grupe, koju je osnovao češki preduzetnik Jaroslav Strnad, i DMD Grupe u vlasništvu ministarstva odbrane pod ministrom Robertom Kalinjakom.

U prvih sedam meseci 2023. ZVS Holding zabeležio je 44 miliona evra prihoda u poređenju sa 40 miliona evra za celu 2022., „uglavnom zbog ruske agresije u Ukrajini“, navodi se na veb stranici DMD Grupe. Kompanija je predvidela prihode od 80 miliona evra tokom cele godine.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP photo/Libkos

„Gotovo 100 odsto proizvodnje oružja ZVS Holdinga za sledeće dve ili tri godine prodato je Ukrajini“, rekao je Nađ pa dodao: “Odluke o povećanju proizvodnje, o prodaji Ukrajini, o pristupanju projektima Evropske komisije o subvencionisanju oružja, sve su to političke odluke deoničara, a u slučaju ZVS Holdinga, gde je 50 odsto u vlasništvu ministarstva odbrane, odnosno Roberta Kalinjaka“.

Šta je o naoružavanju Ukrajine ranije govorio aktuelni premijer?

Slovački uobičajeni pristup naoružavanju Ukrajine u oštrom je sukobu s Ficovim prethodnim izjavama.

„Oružje samo produbljuje vojne sukobe koji nemaju vojna rešenja i dovešće do stotina hiljada dodatnih smrti“, rekao je tadašnji opozicioni lider poslanicima u Slovačkoj iz zemalja EU, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a na skupu prošlog aprila, objašnjavajući svoje protivljenje naoružavanju Ukrajine – barem iz vojnih zaliha Slovačke.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Ali nakon pobede na izborima Fico se promenio. „Ako neka kompanija želi da proizvodi oružje i izvozi ga negde, naravno da ih niko neće sprečiti u tome“, rekao je nakon sastanka s Kalinjakom 6. januara. Od izbora 30. septembra pažnja je usmerena na odnose između Smerovih političara i proizvođača oružja.

Nakon što je odslužio tri mandata u rasponu od 10 godina kao ministar unutrašnjih poslova, Kalinjak je bio prisiljen napustiti dužnost 2018. posle notornog dvostrukog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice Martine Kušnirove. Sledeće godine osniva kompaniju Liwa Arms Slovakia, čija je osnovna delatnost prodaja oružja.

Sedište kompanije bilo je registrovano u gradu Dubnica nad Vahom, u zapadnoj Slovačkoj, na istoj adresi kao i više kompanija u vlasništvu osnivača Strnada i njegovog sina Mikala, uključujući MSM Grupu, njihovu glavnu slovačku kompaniju.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Opozicija tvrdila da se radi o očiglednom sukobu interesa

„Vlasnik imovine je ZVS Holding, koji je pola u vlasništvu slovačke države, a pola MSM Grupe“, rekao je Andrej Čirtek, portparol MSM-ove matične kompanije sa sedištem u Pragu, govoreći o zajedničkom vlasništvu kompanija.

Kad se Kalinjak vratio u vladu prošlog oktobra, preuzeo je resor odbrane. Među prvim predlozima zakona koje je Ficova koalicija predstavila bio je amandman na Zakon o nadležnostima, kojim je Kalinjakovom ministarstvu odbrane prepušteno pravo veta na izvoz oružja.

Opozicija je videla jasan sukob interesa u Kalinjakovom ministarstvu, koje odlučuje o dozvolama za izvoz oružja.

Robert Fico Robert Fico Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Kalinjak će moći da eliminiše konkurenciju jednom odlukom o zahtevu za licencu“, rekla je poslanica Veronika Remišova iz stranke Za ljude za dnevnik Pravda. „Pravi učinak amandmana biće da niko neće dobiti izvoznu dozvolu osim ako je odobri njihov poslovni konkurent i novi gospodar industrije naoružanja, ministar odbrane Robert Kalinjak.“

Šta je sve Slovačka poslala Ukrajini?

Bez obzira na Ficov stav protiv slanja oružja, ostaje činjenica da je Slovačka već poslala Ukrajini 671 milion evra vojne pomoći pre nego što je on preuzeo vlast. To je uključivalo svih 13 lovaca Mig-29, zajedno s jedinom baterijom S-300 SAM, sistemom protivvazdušne odbrane koje su nasledili od bivše Čehoslovačke 1993, oko 30 borbenih vozila BMP i 10 samohodnih haubica Zuzana 2.

„Skladišta su prazna“, rekao je zapadni zvaničnik kojeg je prošle jeseni citirao BBC.

Pitanje koje se nameće o budućnosti nije, dakle, šta će od vojnih viškova Bratislava poslati u Kijev, već ko će profitirati od novog izvoza – i hoće li slovačka bezbednost i reputacijski interesi biti zaštićeni u tom procesu.

Ulažući veto na Zakon o nadležnostima, predsednica Čaputova obrazložila je da „ministarstvo odbrane ne može, i tehnički ne može, imati pristup istom kvalitetu informacija o stanju ljudskih prava, bezbednosti i demokratije u drugim zemljama, kao što je dostupno stranim ministarstvima i obaveštajnoj službi SIS. A ipak, te informacije su ključne za procenu zahteva za izvozne dozvole za oružje iz perspektive slovačke spoljne politike, bezbednosti i komercijalnih interesa“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Novi #slovački #premijer #tvrdio #Ukrajini #više #neće #dati #metak #Sada #predomislio #ovo #pozadina #priče

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja