NaslovnaPLANETASAD nisu u ratu sa Hutima, napadi su isključivo odbrambene prirode

SAD nisu u ratu sa Hutima, napadi su isključivo odbrambene prirode

VAŠINGTON – Portparolka Pentagona Sabrina Sing izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države nisu u ratu sa jemenskim Hutima.

Ona je na brifingu za novinare rekla da su američki napadi na jemenske militante bili “isključivo odbrambene prirode”, prenosi Rojters.

“Mi nismo u ratu sa Hutima. Oni su ti koji nastavljaju da lansiraju krstareće i protivbrodske rakete na nevine ljude. Ono što radimo sa našim partnerima je samoodbrana”, poručila je Sing. 

SAD izvele novi napad na Hute u Jemenu

Sjedinjene Američke Države su danas izvele novi napad na protivbrodske rakete jemenskih militanata Huta, objavili su američki mediji, pozivajući se na vojne zvaničnike.

Američka vojska je izvela “preventivne napade” na tri projektila i lansera Huta, nakon što su nadzorni avioni SAD otkrili da se priprema napad na komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru, piše Njujork tajms.

Reč je o petom napadu SAD na jemenske militantne u poslednjih nedelju dana, a napadi su usledili nakon što su Huti gađali komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Huti: Nećemo odustati od podrške Palestincima jer nas SAD nazivaju teroristima

Jemenski Huti saopštili su sinoć da neće odustati od podrške Palestincima i da ih od toga ne može odvratiti ni to što su ih Sjedinjene Američke Države ponovo uvrstile na listu globalnih terorističkih organizacija, prenela je Anadolija.

“Odluka SAD neće imati uticaja na terenu. Američko etiketiranje neće nas odvratiti od podrške Palestini i palestinskom narodu. Odluka SAD samo će povećati našu privrženost našem stavu podrške Palestincima”, rekao je jedan od portparola Huta, Mohamed Abdel-Salam za katarsku televiziju Al Džazira.

Huti su dodati na listu stranih terorističkih organizacija u posljednjim danima administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sa te liste su uklonjeni 2021. godine, a novom odlukom Stejt departmenta, biće ponovo vraćeni na listu zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Američka vojska izvela novi talas raketnih udara na položaje Huta u Jemenu

Američka vojska je u toku noći izvela novi talas raketnih udara sa brodova i podmornica na lokacije u Jemenu koje kontroliše pobunjenička grupa Huti, što je četvrti put da vojska SAD direktno gađa položaje u Jemenu u poslednjim sedmicama.

Udari su pokrenuti sa Crvenog mora i pogodili su 14 projektila koje je komanda američke vojske ocenila kao ”neposrednu pretnju”, prenosi AP.

”Snage su izvele udare na 14 projektila Huta koje podržava Iran, a koji su bili spremni da budu ispaljeni iz oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu. Projektili su bili na lansirnim šinama i predstavljali su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu, i mogle su biti ispaljene u bilo kom trenutku, što je navelo američke snage da iskoriste svoje pravo i obavezu da se brane”, navodi se u saopštenju američke vojske.

Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na američki teretni brod “Genko Pikardi” i, kako tvrde, “direktan pogodak” na to plovilo, naveo je portparol militantne grupe Jahja Sarea.

“U znak otpora zbog represije nad Palestincima i u znak podrške čvrstini naše braće u Pojasu Gaze, ali i u sklopu odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, pomorske snage Jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju protiv američkog broda (Genko Pikardi) u Adenskom zalivu, ispalivši određen broj raketa, a jedan pogodak je bio precizan i direktan”, navodi se u saopštenju, prenela je jemenska novinska agencija Saba.

Huti su dodali da neće oklevati da ciljaju sve mete koje su pretnja arapskom svetu i Crvenom moru sa “legitinim pravom da brane Jemen i nastave podršku nad ugnjetavanim Palestincima”.

“Jemenske oružane snage potvrđuju da neizbežno dolazi odgovor na američke i britanske napade, svaki novi napad neće ostati bez odgovora i kazne”, istakli su Huti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SAD #nisu #ratu #Hutima #napadi #isključivo #odbrambene #prirode

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja