NaslovnaPLANETAU proteklom danu ubijeno je oko 60 palestinskih militanata u Gazi

U proteklom danu ubijeno je oko 60 palestinskih militanata u Gazi

TEL AVIV – Izraelske snage ubile su oko 60 palestinskih boraca u Pojasu Gaze za poslednja 24 sata, navodi se u današnjem saopštenju vojske.

Oko 40 boraca ubijeno je u oblasti Kan Junisa na jugu enklave i nekoliko još u severnom pojasu Gaze.

Navodi se da su militanti ubijeni i u napadima na objekte koje koristi palestinska frakcija Islamski džihad, prenosi Rojters.

Rojters: Hezbolah odbacio predloge SAD za ublažavanje sukoba sa Izraelom

Libanska militantna grupa Hezbolah odbacila je ideje Vašingtona za ublažavanje sukoba sa Izraelom, što bi uključivalo premeštanje njenih boraca dalje od libansko-izraelske granice, ali ostaje otvorena za diplomatske napore kako bi se izbegao ”razorni rat”, saopštili su danas libanski zvaničnici.

”Hezbolah je spreman da sasluša ideje”, rekao je jedan neimenovani visoki libanski zvaničnik upoznat sa planovima Hezbolaha za Rojters, ističući da su pripadnici grupe upoznati sa idejama SAD, a koje im je preneo američki izaslanik Amos Hohštajn.

Stav Hezbolaha u ovom trenutku je da će nastaviti da ispaljuju rakete na Izrael sve dok ne dođe do potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze, ali uprkos tome, ta grupa ostaje otvorena za diplomatske kontakte, što, kako navodi britanska agencija, signalizira averziju Hezbolaha ka širem sukobu sa Izraelom.

Fajon: Neophodno je hitno okončati rat u Gazi

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu da je neophodno hitno okončati rat u Gazi i zaštititi civile.

Ona je apelovala na isporuku humanitarne pomoći enklavi i pozvala na sporazum o mirovnom planu za rešenje dve države.

“Ne može biti opravdanja za 24.000 civilnih žrtava u Gazi, uključujući 9.000 dece. Ovo je neprihvatljivo“, rekla je Fajon, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je dodala da je krajnje vreme da međunarodna zajednica zaustavi ubijanje i patnju naroda Gaze, prenosi agencija STA.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#proteklom #danu #ubijeno #oko #palestinskih #militanata #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja