NaslovnaVESTIUz povike "ubij Srbina", grupa ekstremista pokušala da linčuje Goganovića — RT...

Uz povike “ubij Srbina”, grupa ekstremista pokušala da linčuje Goganovića — RT Balkan

Uz povike “ubij Srbina” grupa ekstremista pokušala je juče da linčuje zamenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića u Sarajevu

Grupa ekstremista u Sarajevu pokušala je da linčuje Aleksandra Goganovića, zamenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine, nakon ročišta protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, potvrdio je za RT Balkan Goganović.

“Dogodila mi se veoma nelagodna situacija, međutim, mene ovo neće uplašiti. Ja ostajem u Sarajevu i ostajem u Ministarstvu odbrane da radim sve tekuće poslove koji su propisani zakonom, ali i da štitim interese Republike Srpske”, ističe Goganović.

On je ranije za medije rekao da je grupa huligana koja ga je napala koristila pogrdne izraze i povike “ubij Srbina”. 

“Juče, nakon montiranog procesa u Sudu BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, krenuo sam prema Lukavici, zastao kod jednog kioska, kada me je grupa huligana napala. Brezom reakcijom članova mog kabineta nije došlo do fizičkog napada”, priseća se naš sagovornik.

Zamenik ministra odbrane BiH osuđuje napade na pripadnike bilo kog naroda, uz opasku da su najučestaliji napadi na Srbe povratnike u Federaciji BiH.

“Ja ću nastaviti da radim svoj posao kako bismo gradili i razvijali multietničke snage Bosne i Hercegovine i kako bismo štitili i očuvali Dejtonski mirovni sporazum”, poručuje Goganović.

Naš sagovornik ističe da svi političari moraju da utiču na smirivanje političkih tenzija u Bosni i Hercegovini. 

“Više pažnje moramo da posvetimo međusobnom dijalogu i toleranciji”, ukazuje Goganović, dodajući:

“Moj kolega ministar odbrane Zukan Helez i ja nemamo dobar odnos, on je odlučio da ne sarađuje sa svojim zamenicima i meni je žao zbog toga.”

Goganovića su jutros posetile kolege iz Saveta ministara BiH, zamenik predsedavajuće Staša Košarac i ministar bezbednosti Nenad Nešić. 

“Napad na Aleksandra Goganovića je klasična politička agresija na Republiku Srpsku koja se sprovodi pod dirigentskom palicom američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i nelegalnog Kristijana Šmita”, poručio je zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac.

Košarac je dodao da određene strukture pokušavaju da vrše pritisak na legitimno izabrane predstavnike naroda i institucije.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić naveo je da će u dogovoru sa Košarcem, preduzeti aktivnosti iz njihove nadležnosti, i insistirati da Goganović već danas dobije zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tela.

“Nije mi jasno da ministar Zukan Helez nije pozvao Goganovića. Da se tako nešto desilo u mom kabinetu, bilo kome, imao bi mnogo veću podršku nego što je ima sada Goganović. Na primeru Goganovića videćemo da li sistem u BiH finkcioniše. Napad na Goganovića je napad i na BiH, ali pre svega na Republiku Srpsku i sve njene funkcionere. Da li je Sarajevo sigurno mesto za Srbe? Na to pitanje moraće da nam daju odgovor mnoge institucije i Tužilaštvo, kao i pripadnici policijskih agencija”,  istakao je Nešić za RTRS. 

Nešto kasnije posetio ga je i Helez “kako bi mu na neki način pružio podršku”, otkriva Goganović.

Nemili događaj koji se desio juče Heleza ipak nije sprečio da ubrzo nakon posete i reči podrške koje mu je uputio protiv svog zamenika Aleksandra Goganovića podnese krivičnu prijavu zbog proslave Dana Republike Srpske. 

Goganović: Ruka pomirenja u cilju stabilnosti

Kada je u pitanju retorika političara iz Sarajeva, Goganović smatra da bi sarajevske kolege mnogo više pažnje trebalo da posvete tome šta govore, kako ne bi uticale na pojedince da izazivaju etnički motivisane incidente.

“Izjave koje sarajevski političari daju doprinose nesigurnosti svih nas koji radimo u zajedničkim institucijama. Trebalo bi da se bave postizanjem kompromisnih rešenja i očuvanjem Dejtona, a ne prikupljanjem jeftinih političkih poena koji mogu doprineti podizanju tenzija među sva tri konstitutivna naroda u BiH”, ukazuje Goganović.

U svetlu informacija, kada su napadači uzvikivali i “živeo beg Helez”,  predsedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić to ocenjuje kao krajnje nedopustivo.

“Napad na zamenika ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandra Goganovića u Sarajevu je krajnje nedopustiv i jasno pokazuje da ministar Zukan Helez ima svoju paravojnu formaciju koja radi na tome da u Federaciji BiH ima što manje Srba, što uključuje i zajedničke institucije”, poručila je Vulićeva. 

Ona je istakla da je krajnje nedopustivo da neko ko je izabran od Parlamentarne skupštine BiH kao predstavnik jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, bude vređan i da se poziva na njegov linč.

Pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda odmah su nakon saznanja o napadu na zamenika ministra najavili štrajk, međutim, Goganović ih je zamolio da ostanu dostojanstveni, profesionalni i izvršavaju svoje redovne zadatke.

Reči podrške Aleksandru Goganoviću uputile su brojne kolege, kao i kompletno rukovodstvo  Republike Srpske na čemu im se zahvaljuje.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#povike #ubij #Srbina #grupa #ekstremista #pokušala #linčuje #Goganovića #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja