NaslovnaVESTIKako evropski političari gađaju izbore, a ciljaju Rusiju — RT Balkan

Kako evropski političari gađaju izbore, a ciljaju Rusiju — RT Balkan

18. jan 2024 13:26

| Obnovljeno: 18. jan 2024 13:26

Mihael Rot poručuje Srbiji da je izolovana i otkriva šta se tačno zamera Beogradu

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot, koji je među dvadesetak potpisnika pisma upućenog predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome se traži da se istraže navodi o nepravilnostima srpskim izborima, poručio je na društvenoj mreži Iks da je Srbija potpuno izolovana.

“Ovo nije ni zavera ni socijalistička kampanja. Vi ste potpuno izolovani! Dvadeset četiri visoka poslanika iz cele Evrope pozivaju EU da nezavisno ispita optužbe za prevaru i da da preporuke za obezbeđivanje slobodnih i fer izbora u Srbiji”, naveo je Rot objavljujući i tekst pisma.

Dear President @avucic, this is neither a conspiracy nor a socialist campaign. You are totally isolated! 24 Senior MPs from all over Europe call on the EU to investigate the fraud allegations independently and to make recommendations to ensure free and fair elections in Serbia. pic.twitter.com/9ayId0Mqq5

— Michael Roth – official 🇪🇺🇺🇦🇮🇱 (@MiRo_SPD) January 18, 2024

Evropski političari žale se pismom da se u Srbiji razvija autokratija, a zatim otkrivaju šta je zapravo pravi razlog njihovog nezadovoljstva.

Smetaju im dobri odnosi Moskve i Beograda.

“Ovakav razvoj uključuje i kontinuiranu saradnju sa Rusijom, uprkos ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine. Ovo predstavlja kritičnu pretnju stabilnosti Zapadnog Balkana. Ako sada ne bude zajedničkog evropskog odgovora, to bi u budućnosti moglo izazvati slične postupke aktera u susednim zemljama”, piše u pismu adresiranom na Fon der Lajenovu, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, Šarla Mišela, Miroslava Lajčaka i Roberte Mecole.

U tekstu objavljenom na Rotovoj stranici piše da je cilj potpisnika pisma da za 10 godina vide Srbiju u EU, a da je neophodan preduslov za to demokratija i vladavina prava, kojih, kako oni ocenjuju u Srbiji nema.

“Brojne izborne manipulacije koje su uočili međunarodni posmatrači i nezavisni posmatrači iz civilnog društva jasna su povreda principa slobodnih, ravnopravnih i tajnih izbora i nespojivi su sa ovim zahtevom”, kažu oni.

Tužbalicu čija stvarna tema i meta nisu unutrašnja pitanja poput izbora, već zapravo spoljnopolitička orjentacija Srbije, uz Rota potpisuje i evroposlanica Ališa Kerns, poznata po lažnim tvrdnjama da SPC učestvuje u švercu oružja, ali i Italijan Đulijo Terzi i Ukrajinac Oleksandar Merečko. Među onima koji su pismo parafirali su i neki od predsednika odbora za spoljne poslove iz Češke, Litvanije, Letonije, Irske, Poljske, pa i susedne Hrvatske.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #evropski #političari #gađaju #izbore #ciljaju #Rusiju #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja