NaslovnaRAZONODAAerodrom budućnosti u Singapuru

Aerodrom budućnosti u Singapuru

Putnicima koji na svoja odredišta stižu avionom sigurno se bar jednom dogodilo da let kasni zbog onih koji se nisu ukrcali na vreme. Uskoro bi ovaj čest i veoma iritirajući problem mogao da bude rešen. Čelnici singapurskog aerodroma počeli su s testiranjem sistema za prepoznavanje lica putnika. Cilj uvođenja naprednog sistema jeste da se pomogne putnicima koji su se izgubili na aerodromu, ali i da se lakše pronađu oni koji zaborave na vreme dok su zaneti kupovinom u brojnim fri-šopovima.

Singapurski aerodrom Čangi (Changi Airport), koji je šest godina zaredom najbolji na svetu, sada traži način kako da uz pomoć moderne tehnologije reši svakodnevne probleme s kojima se suočava gotovo svaki aerodrom, prenose elektronski mediji.

Ova ostrvska grad država podržava projekat „pametne nacije”, odnosno, upotrebu tehnologije za unapređenje svakodnevnog života ljudi. Međutim, trajno uvođenje sistema kamera za prepoznavanje lica koji bi pratio bukvalno svaki korak putnika dok su na aerodromu dovodi i do izvesne doze zabrinutosti zbog kršenja privatnosti.

Stiv Li, šef za informisanje aerodroma Čangi, tvrdi da cilj eksperimenta koji sprovode nije uvođenje „velikog brata”, sistema koji sve vidi i sve čuje, već rešavanje svakodnevnih aerodromskih problema.

– Stalno nam se dešavaju neprijatnosti kada se putnici izgube pred poletanje. Sistemom prepoznavanja lica taj problem bi sigurno bio rešen, uz prethodnu dozvolu avio-kompanija da nadziremo njihove putnike – istakao je Li.

Tehnologija prepoznavanja lica omogućava korisnicima da upare lica putnika koje snimi kamera sa slikama koje su ubačene u bazu podataka.

Li kaže da su tehnologiju koja ovo omogućava već testirali i da može da se upotrebi u raznim poslovnim sferama, dok bi na aerodromu mogla da počne s primenom već kroz godinu dana.

Za ovaj posao konkuriše više svetskih firmi. Jedna od njih je i kineska kompanija „Jitu”, koja tvrdi da može da instalira opremu koja je sposobna da prepozna i identifikuje više od 1,8 milijardi lica za manje od tri sekunde.

Zona bez pasoša

Novi terminal na aerodromu Čangi T4 već koristi tehnologiju za prepoznavanje lica i putnicima koji žele da koriste novi sistem omogućava određene pogodnosti prilikom putovanja – brže čekiranje, ostavljanje prtljaga i lakše ukrcavanje u avione. Samim tim, u hodnicima je manje aerodromskog osoblja.

Prtljag se ostavlja na određeno mesto, gde vas kamera uslika i uporedi sa slikom iz pasoša, što vam kasnije omogućava lakše i brže ukrcavanje.

Za razliku od dosadašnjeg sistema u okviru koga službeniku na uvid dajete pasoš i kartu za ukrcavanje, ubuduće biće dovoljno da kamera prepozna vaše lice pa pasoš nećete ni vaditi iz džepa, kaže Li.

Moderna tehnologija uveliko je u primeni na aerodromima. Postoje programi koji koriste veštačku inteligenciju za praćenje brzine i pravca vetra, vremenskih uslova i mesta sletanja da bi preciznije moglo da se predvidi vreme dolaska i sletanja aviona. U poređenju s ranijih pola sata, sada se tačno vreme dolaska aviona zna dva časa pred sletanje. Sve ovo veoma je važno za još efikasniji rad aerodroma jer u avio-prevozu svaki minut mnogo znači.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Aerodrom #budućnosti #Singapuru

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja