NaslovnaVESTIČitajte u "Vestima": U ledenu vodu po Časni krst

Čitajte u “Vestima”: U ledenu vodu po Časni krst

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje pravoslavni vernici širom Srbije dočekali su tradicionalno na bogojavljenskim liturgijama i rekama posmatrajući plivanje za Časni krst.

Nadmetanje u rekama i jezerima je u većini gradova počelo u podne. Zimske temperature nisu omele plivače, među kojima su bile i žene, da uđu u ledenu vodu. Simbolično se plivalo 33 metra, koliko je Isus Hrist imao godina kada je vaskrsao.

U Beogradu više nadmetanja

Građani posle jutarnjih bogojavljenskih liturgija u crkvama, točili su osvešćenu vodicu za koju se veruje da je lekovita i štiti od nečistih sila, a do narednog 19. januara se čuva u kućama. U Beogradu se plivalo za Časni krst na više mesta.

Na Sava promenadi takmičilo se 65 učesnika, a među njima i pet devojaka. Učesnici su uz bogojavljenski pozdrav “Bog se javi” skočili u hladnu Savu nakon molitve sveštenika i svi uspešno doplivali do krsta, ali je prvi bio Petar Jović iz Policijske stanice Palilula. Veliki broj ljudi je osim nadmetanja u reci, po kiši pratio i nastup kulturno-umetničkih društava iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

U opštini Čukarica, posle liturgije i litije, plivalo se 26. put na Adi Ciganliji, a do Časnog krsta je prvi, među 44 takmičara, doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković. Pobednik je dobio prelazni plašt i Časni krst u trajno vlasništvo.

Među plivačima je bila i jedna žena. U Zemunu je, nakon liturgije u Crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, litija “otvorila” Glavnu ulicu čija se rekonstrukcija privodi kraju. Plivanje za Časni krst u Dunavu je održano 27. put, učestvovalo je 495 takmičara, od kojih su osam žene, a pobednik je mladić Ivan Begovski.

U opštini Surčin za Časni krst se borilo u Bečmenskom jezeru, nakon liturgije u hramu Svetog Save u Bečmenu i litije kroz selo. Plivalo se i u Grockoj, na Savi u Obrenovcu, a u Lazarevcu na jezeru Očaga i pobednik je krst dobio u trajno vlasništvo.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čitajte #Vestima #ledenu #vodu #Časni #krst

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja