NaslovnaRAZONODACrne ptice fascinantnog uma nas procenjuju

Crne ptice fascinantnog uma nas procenjuju

Vrane su fascinantne životinje, koje nas iznenađuju svojom inteligencijom i osobinama. Naučnici još uvek pokušavaju da razumeju kako vrane razmišljaju, osećaju i komuniciraju, kao i da dokuče šta ih motiviše da se ponašaju na određeni način.

Vrane su jedne od najinteligentnijih ptica na svetu, koje pokazuju sposobnost učenja, pamćenja, rešavanja problema, korišćenja alata i komunikacije.

Ove crne ptice, veoma rasprostranjene u gradovima, takođe, imaju složeno društveno ponašanje, koje uključuje saradnju, takmičenje, hijerarhiju i empatiju.

Vrane mogu da prepoznaju ljudska lica, glasove i gestove.

Mogu i da uspostave odnos sa ljudima, koji može biti prijateljski ili neprijateljski, u zavisnosti od toga kako ih ljudi tretiraju.

Vrane su poznate po tome što mogu da budu osvetoljubive ako im neko naudi ili ugrozi njihovu porodicu ili teritoriju. Mogu da zapamte osobu koja im je naudila i da je napadnu ili uznemiravaju, čak i godinama kasnije. One, takođe, mogu da prenesu svoje iskustvo i osećanja drugim vranama, koje će takođe reagovati na isti način, ali i svojim potomcima, što je neverovatno i još neistraženo.

Vrane nas često podsećaju da nismo jedini koji imaju kompleksan um i emocije.

Kao visoko inteligentne i prilagodljive ptice, one ispoljavaju napredne sposobnosti za rešavanje problema i poznate su po prilagodljivosti raznovrsnim okruženjima. Ove ptice komuniciraju kroz kompleksan sistem vokalizacije i govora tela. Vrane imaju raznovrsnu ishranu, hrane se insektima, malim sisarima, semenkama, voćem…

Pored primata, vrane su jedine životinje koje prave i koriste alatke da bi postigle cilj. Smatra se da je njihova intelgencija na nivou sedmogodišnjeg deteta.


Naučnici sa Univerziteta Vašington su vršili eksperimente sa vranama tako što su stavljali prepoznatljive maske na lica i onda uznemiravali ptice. Vrane su zapamtile masku, i uvek su napadale istraživače koje su nosili samo tu masku. Čak su i naredne generacije ptica znale da im od čoveka sa tom maskom preti opasnost.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Crne #ptice #fascinantnog #uma #nas #procenjuju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja