NaslovnaVESTIBarac: U Davosu istaknuto da je Srbija najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu

Barac: U Davosu istaknuto da je Srbija najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu

Tanjug

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je značajno to što je Srbija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imala priliku da plasira ekonomske informacije, uključujući onu da je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Barac je za Tanjug rekao da se na ovom značajnom skupu čulo i to da Srbija ima najviše direktnih investicija, da najviše trguje sa EU, ali i da ima i značajnu trgovinu sa drugim velikim silama.

Dodao je da je to velika promena, budući da je Srbija više od deset godina bila van svetskih tokova u kojima se donose odluke.

On je naveo i da će se uticaj svetske ekonomije najbolje videti ukoliko se ostvari sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u okviru programa Skok u budućnost – Srbija Expo 2027.

Kada je reč o temama koje su dominirale u Davosu, Barac ističe da se na ovom skupu više govorilo o veštačkoj inteligenciji, a da je malo panelista govorilo o aktuelnim sukobima u Izraelu i Ukrajini.

Istakao je i da je na ovom skupu postalo jasno da na svetskoj političkoj sceni postoje dva koloseka.

– Svetski centri moći koji guraju svet ka globalizmu i suverenisti koji jačaju nacionalne i desničarske opcije – rekao je on.

Barac je uočio i da Evropa traži nove lidere i da se u trci istakao francuski predsednik Emanuel Makron, koji je posle pet godina došao na forum u Davosu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Barac #Davosu #istaknuto #Srbija #najveća #ekonomija #Zapadnom #Balkanu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja