NaslovnaPLANETAGutereš osudio ukrajinski napad na Donjeck

Gutereš osudio ukrajinski napad na Donjeck

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio ukrajinsko granatiranje Donjecka, u kojem je poginulo više desetina ljudi.

“Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka u Ukrajini, u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi i povređeno više od 20 “, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, Gutereš je upozorio da su napadi na civile i civilnu infrastrukturu “zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, prenosi TASS. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo ukrajinski napad na Donjeck nazivajući ga činom terorizma

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je današnji napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck, u kojem je poginulo najmanje 25 i povređeno 20 osoba, i pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi akcije Kijeva.

U saopštenju ministarstva se tvrdi da je režim u Kijevu, uz podršku SAD i saveznika, ponovo izvršio “varvarski teroristički akt” protiv civilnog stanovništva.

Ministarstvo je ocenilo da neobuzdana želja Zapada da nanese “strateški poraz” Rusiji gura Kijev da sprovodi sve “nepromišljenije akcije”. “Reč je o terorističkim aktima, masovnim kršenjima humanitarnog prava i ratnim zločinima”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će eventualno ćutanje međunarodne zajednice povodom ovoga napada značiti prećutno odobravanje ubistava civila i, kako se navodi, “ohrabriti ukrajinske neonaciste da počine još krvavija zlodela”.

Ministarstvo ukazuje da “teroristički napadi” kijevskog režima pokazuju da Ukrajina nema političku volju za mir i rešavanje sukoba diplomatskim putem. “Na osnovu ovoga, očigledna je potreba za postizanjem svih ciljeva i zadataka ruske specijalne operacije”, zaključuje ministarstvo. 

Pušilin: Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan na 25

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan je na 25, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu napisao da je još najmanje 20 osoba povređeno, od kojih se dvoje dece nalazi u srednje teškom stanju. 

“Ima i teško povređenih”, naveo je Pušilin, ističući da je svima pružena neophodna medicinska pomoć, prenela je agencija RIA Novosti.

“>

AP Photo/Alexei Alexandrov

“>

AP Photo/Alexei Alexandrov

“>

AP Photo/Alexei Alexandrov

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Gutereš #osudio #ukrajinski #napad #Donjeck

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja