NaslovnaPLANETAKineski i ruski brodovi u Crvenom moru nisu ugroženi

Kineski i ruski brodovi u Crvenom moru nisu ugroženi

U intervjuu za ruski portal „Izvestija“ Muhamed el Bahiti, član Politbiroa jemenskog pokreta „Ansar Alah“ (Huti), izjavio je da nema pretnje po brodove Rusije i Kine u Crvenom moru.

– Jemenski pokret Ansal Alah izvodi napade na brodove SAD i Velike Britanije u Crvenom moru. Što se tiče svih ostalih zemalja, među kojima su Rusija i Kina, ništa ne ugrožava njihovu plovidbu u regionu – rekao je El Bahiti u intervjuu za ruski portal „Izvestija“.

El Bahiti je istakao da su Huti spremni da garantuju bezbednost ruskih i kineskih brodova koji plove Crvenim morem.

Izjava dolazi u vreme kada se u Crvenom moru nalazi više od 250 aktivnih brodova, prema podacima servisa za praćenje brodova „Marintrafik“.

Huti su sredinom novembra počeli izvođenje napada na brodove u Crvenom moru povezane sa Izraelom u okviru podrške Palestincima u Pojasu Gaze. Ovi napadi rezultirali su smanjenjem pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

Kao odgovor na ovo SAD i deset drugih zemalja pokrenule su operaciju za zaštitu brodova u Crvenom moru. Huti su upozorili da zadržavaju pravo na napade na brodove učesnika te koalicije, što je izazvalo nekoliko sukoba na moru između Huta i američke vojske.

Vašington i Velika Britanija su 12. januara pokrenule operaciju protiv pokreta Ansar Alah, sprovodeći vazdušne napade na ciljeve u četiri provincije Jemena.

Američki predsednik Džo Bajden naznačio je da je ova akcija odgovor na pretnju slobodi plovidbe i nije isključio mogućnost nastavka vojne operacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kineski #ruski #brodovi #Crvenom #moru #nisu #ugroženi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja