NaslovnaVESTISrbija će 2027. godine biti centar sveta – projekti važni zbog rasta...

Srbija će 2027. godine biti centar sveta – projekti važni zbog rasta plata i penzija — RT Balkan

20. jan 2024 20:07

| Obnovljeno: 20. jan 2024 20:07

Ministar finansija Siniša Mali najavio je izgradnju sajamskog kompleksa sa kompleksom Ekspa, rezidencijalnog kompleksa od 1.500 stanova, centra za vodene sportove i novi nacionalni stadion, za koji je rekao da će biti pravo remek-delo i da će imati 52.000 sedišta

Svi projekti o kojima danas govorimo su potencijalan izvor rasta, a to nam je važno ako želimo da povećavamo plate, penzije i životni standard građana, rekao je ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju programa “Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”.

On je rekao da će Srbija i Beograd 2027. godine biti centar sveta, kao i da ćemo biti domaćini najveće manifestacije koja će te godine biti održana u svetu i na kojoj se očekuje skoro tri miliona posetilaca.

U pitanju je velika odgovornost, ali i velika privilegija za nas. Ovo je najveći razvojni projekat za našu zemlju, dodao je ministar Mali.

“Radi se o oko 250 hektara zemlje, saobraćajno je veoma dobro povezana. U julu su krenuli pripremni radovi na infrastrukturi, grade se kanalizaciona i vodovodna mreža. Sve mora da bude gotovo do 1. decembra 2026. godine, svim učesnicima Ekspa tada moramo da predamo ključeve”, rekao je Mali.

On je najavio izgradnju sajamskog kompleksa sa kompleksom Ekspa, rezidencijalnog kompleksa od 1.500 stanova, centra za vodene sportove i novi nacionalni stadion, za koji je rekao da će biti pravo remek-delo i da će imati 52.000 sedišta.

Ministar Mali kazao je da su u pitanju ogroman prostor i veliki projekti, i da novi grad koji tamo niče dobija svoje prve obrise.

On je rekao i da se radi na projektu beogradskog metroa, kao i da će prve dve linije biti gotove do 2030. godine.

“U pitanju je ogroman investicioni projekat. Prokop smo otvorili, konačno je Beograd dobio glavnu železničku stanicu, ali se radovi nastavljaju. Tamo se gradi veliki poslovni park, osam poslovnih zgrada. U jednoj od njih biće Beogradska berza i Centralni registar hartija od vrednosti”, najavio je ministar finansija.

On je kazao i da će Beograd dobiti i novu železničku stanicu na Novom Beogradu.

“To je veliki infrastrukturni projekat koji će pojačati mobilnost. Sve mora da bude spremno za milione posetilaca koji stižu. Gradimo i novi tunel kod Ekonomskog fakulteta, to će biti nastavak velikog novog mosta koji gradimo u Beogradu. Taj most će biti gotov do 2027. godine”, rekao je Mali.

Postojeća lokacija Sajma dobiće potpuno novi izgled, sačuvaćemo i Halu 1, a ona će postati epicentar kulture, najavio je Mali.

“Napravićemo tri operske hale, mesto za pozorišne trupe i orkestre”, dodao je on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #će #godine #biti #centar #sveta #projekti #važni #zbog #rasta #plata #penzija #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja